X

4 vježbe za istezanje kralježnice

4 vježbe za istezanje kralježnice

ugo sjedenje ili cjelodnevno stajanje životna su realnost mnogih od nas. Da bismo spriječili bolove i probleme u leđima, iznimno je korisno u rukavu imati provjerene vježbe za istezanje kralježnice.

Objavljeno 5 lipnja, 2022

Dugo sjedenje ili cjelodnevno stajanje životna su realnost mnogih od nas. Da bismo spriječili bolove i probleme u leđima, iznimno je korisno u rukavu imati provjerene vježbe za istezanje kralježnice. One će olakšati pritisak, razgibati ukočene mišiće te osigurati bolju prokrvljenost tkiva. Tako ćeš na poslu zadržati svoju produktivnost i generalno se osjećati mnogo bolje!

Zato isprobaj ove 4 jednostavne i lake vježbe za istezanje. S njima započni dan ili si pruži olakšanje kad dođeš kući. Oduzet će ti manje od 10 minuta u danu, a njihova redovna primjena značit će mnogo za smanjenje bolova i prevenciju ozbiljnijih problema. Jednako će ti biti korisne i poslije treninga!

Bočno istezanje

Ovu najjednostavniju vježbu za istezanje kralježnice možeš izvesti bilo gdje! Kod kuće, na poslu pa čak i dok čekaš bus… Ako tokom dana mnogo sjediš ili stojiš, svakih par sati odvoji nekoliko minuta za ovu vježbu. Možeš ju napraviti stojećki ili u svojoj radnoj stolici. Tvoja će ti leđa biti zahvalna!

Stani (ili sjedni) uspravno. Lijevu ruku podigni visoko pored uha i posegni gore dok ne osjetiš istezanje cijelom dužinom lijevog boka. Zatim se lagano izvini udesno da produbiš to istezanje. Vrati se u uspravnu poziciju, spusti lijevu ruku i ponovi isto s desnom rukom. Napravi nekoliko ponavljanja i sigurno ćeš osjetiti olakšanje. Ove se vježbe za istezanje sigurno sjećaš još iz škole i, da, briga o sebi može biti tako jednostavna!

Istezanje kralježnice koljenima do prsa

Za ovu će ti vježbu trebati neka podloga ili tepih. Jednostavna je za izvođenje, a s njom možeš započeti dan i prije nego se ustaneš iz kreveta!

Legni na leđa s ispruženim nogama. Privuci koljena na prsa, rukama se primi za potkoljenice, a ako imaš problema s koljenima, onda se radije uhvati za bedra. Rukama vuci koljena prema bradi dok ne osjetiš istezanje donjeg dijela leđa. Ostani u tom istezanju 2-3 udisaja. Zatim malo odmori pa ponovi.

Sfinga

Ova će vježba, osim tvoje kralježnice, također istegnuti i otvoriti prednji dio tvog trupa. Česta je u jogi, a odlična je za buđenje uspavanog tijela.

Spusti se na koljena i osloni na dlanove. Ova se vježba sastoji od izvijanja prema naprijed, tako da se oslanjaš na dlanove i da ti leđa tvore luk. U pozu ćeš ući tako da glavu usmjeriš prema gore, kukove prema naprijed, a noge ispružiš prema iza. Ostani u položaju nekoliko sekundi.

Zec

I ova vježba istezanja potječe iz joge, a sjajno se nadovezuje na sfingu! Osobito je korisna za mišiće donjeg dijela leđa i jako ugodna za one najumornije dane.

Kreni iz istog početnog položaja kao u sfingi, dakle koljena i ruke su na podu. Stražnjicu privuci petama, glavu spusti na pod, a ruke istegni naprijed dok ne osjetiš istezanje cijelom duljinom leđa. Ostani u ovom položaju oko 30 sekundi. Ako ti je ovo teško, možeš malo više raširiti noge ili staviti jastučić ispod trbuha. Za dodatni benefit, u ovu vježbu uključi duboko disanje. To je odličan način da dodatno izmasiraš mišiće i unutarnje organe!

Isprobaj ove vježbe za istezanje!

Ove su vježbe za istezanje jednostavne i korisne za zdravlje tvojih leđa. Zato ih se isplati uvesti u svoj redovan trening! A za slučaj da tražiš još više načina da se pobrineš za svoju kralježnicu, još ideja možeš pronaći ovdje.

Podrži svoju kralježnicu već danas!

Saznajte više o tome kako koristiti MultiSport

MULTISPORT U BROJEVIMA

1.000+

PODUZEĆA I INSTITUCIJA KORISTI NAŠE USLUGE

2018.

ULAZIMO NA HRVATSKO TRŽIŠTE

20.000+

ZADOVOLJNIH ZAPOSLENIKA KORISTI MULTISPORT KARTICU