X

 5 zamki koje trebaš izbjeći za zdravo mršavljenje

 5 zamki koje trebaš izbjeći za zdravo mršavljenje

Zašto tvoja dijeta ne uspijeva? Donosimo 5 najčešćih grešaka zbog kojih nikako da dođeš do tijela u kojem se osjećaš sretno i zadovoljno.

Objavljeno 23 svibnja, 2022

Kad želimo smršaviti, obično se zateknemo kako pretražujemo Internet u potrazi za idealnom dijetom koja će nas najbrže i najlakše dovesti do rezultata. Obećanja su velika, ali takva je i naša želja! I tako krenemo na dijetu, izbacimo hrpu namirnica, izbjegavamo druženja da ne “dođemo u napast”, gladujemo… Tako to obično izgleda, no da li je to doista najbolji način?

Mi smatramo da nije! Zato ti donosimo 5 najčešćih grešaka zbog kojih nikako da dođeš do tijela u kojem se osjećaš sretno i zadovoljno.

1)  Uvijek se oslanjaš na dijete

Svako malo pojavi se neka nova trendy dijeta za kojom se mnogi pomame jer obećava ludo dobre rezultate u kratkom vremenskom roku. Keto, Atkins, LCHF i mnoge druge mogu se naći na toj listi. Pa, mnoge od njih te čak i mogu dovesti do nekih rezultata, ali dobre su šanse da ćeš se po prestanku dijete ponovno naći na početku. I tako nastane začarani krug privremenih rješenja, odlaska na dijetu i povratka na staro.

No, činjenica je da sve dijete više-manje funkcioniraju, ali je glavni problem taj što su neodržive. Mršavi se ulaskom u kalorijski deficit, a do njega se može doći na više načina. A to ne mora biti još jedna restriktivna dijeta zbog koje ćeš stalno osjećati glad i uskraćivati svome tijelu važne nutrijente. Za dugoročne rezultate, u mršavljenje krećemo postepeno i putem radimo na usvajanju zdravih navika.

2)  Pretjerana restrikcija

Brze dijete na kojima piješ samo vodu i jedeš 3 iste namirnice pogubne su za tvoje zdravlje. Izbjegavanje hrane i preskakanje obroka tjeraju tvoj organizam u svojevrsno “stanje panike”. Metabolizam se usporava i štedi energiju pa zbog toga nećeš vidjeti rezultate koje želiš i pitat ćeš se što ne valja. Također, brzim dijetama ne usvajamo zdrave navike i ne dajemo svom tijelu ono što mu treba da bi bilo zdravo i puno energije.

Budući da takva prehrana jednostavno nije dugoročno održiva (jer se izgladnjuješ), jednom kad siđeš s takve dijete vratit ćeš se starim navikama. A time i starim kilogramima. Zato je mudrije mršaviti sporije, ali putem usvajati zdrave navike i učiti o zdravim namirnicama. Tako ćemo se pripremiti za dugotrajni uspjeh! Tad ti više neće trebati nikakve dijete jer će tvoje nove navike održavati tijelo kakvo želiš.

3)  Uvijek isti obroci i dosadna hrana

Drugi problem koji često dolazi s mnogim dijetama jest jednolikost prehrane. Piletina, riža, tu i tamo neka salata… Sve u svemu vrlo dosadno. A kad nam je hrana koju jedemo bezokusna, mnogo ćemo se teže držati plana prehrane. Zato mnogi ljudi odustaju i prije nego što su vidjeli prve rezultate.

No, to ne mora biti tako! Poigraj se različitim namirnicama i načinima obrade hrane. Koristi začine! Njih je mnogo, a u pravilu neće značajno doprinijeti kalorijskoj vrijednosti tvog obroka. Kombiniraj više vrsta povrća u jednom obroku i neka ti barem pola tanjura bude upravo povrće. Tvoje će tijelo tako biti nutritivno nahranjeno, a svejedno će gubiti na težini!

4)  Samo kardio

Bilo kakva aktivnost će ti pomoći u gubitku kilograma, ali samo kardio nije dovoljan. Trčanje ili aerobik će ti pomoći da počneš trošiti kalorije, ali nemoj preskakati treninge snage. Veća mišićna masa troši i više energije, a važna je i za oblikovanje tijela. Snažni i tonirani mišići pomoći će ti da se osjećaš bolje u svom tijelu i prije nego što stigneš do svog cilja na vagi.

Za početak je najvažnije da se pokreneš i da svoje tijelo, osim prehranom, podržiš i redovitim treningom. No, svakako s vremenom ubaci i treninge snage. U tome ti može pomoći osobni trener, a dobra je opcija i kupiti par utega za vježbanje kod kuće. Više informacija o tome kako kombinirati kardio i treninge snage možeš pronaći ovdje.

5)  Ne razmišljaš dugoročno

Tražiš “brzi fix” i vjeruješ u čarobnu pilulu koja topi kilograme. To ne postoji! Zdravlje i tjelesna težina dolaze i odlaze s načinom života. Potrebno je osvijestiti da nas do viška kilograma ne dovodi jedan sladoled ili 3 dana uživanja u blagdanskoj hrani. Do toga nas dovode naše navike i dugotrajan unos više energije nego što naše tijelo troši. Brza i prerađena hrana te sjedilački način života tu su glavni krivci.

Kad prestaneš tražiti jednokratna rješenja, prestat ćeš dobivati jednokratne rezultate. Dobra je vijest da, iako u početku može biti teško, jednom kad usvojimo zdrave navike kretanja i raznolike prehrane dobijemo više od nove brojke na vagi. Više energije, bolje raspoloženje i manje stresa samo su neke od prednosti! Osjećamo se snažnije, sretnije i samouvjerenije. A za to vrijedi uložiti trud!

Saznajte više o tome kako koristiti MultiSport

MULTISPORT U BROJEVIMA

1.000+

PODUZEĆA I INSTITUCIJA KORISTI NAŠE USLUGE

2018.

ULAZIMO NA HRVATSKO TRŽIŠTE

20.000+

ZADOVOLJNIH ZAPOSLENIKA KORISTI MULTISPORT KARTICU