X

Skidanje masnog tkiva postaje lako uz ova 4 koraka

Skidanje masnog tkiva postaje lako uz ova 4 koraka

Muči vas skidanje masnog tkiva i nikako ne možete izgubiti onih zadnjih nekoliko kilograma? Do tijela kakvog želite ne postoji prečica.

Objavljeno 26 rujna, 2022

Muči vas skidanje masnog tkiva i nikako ne možete izgubiti onih zadnjih nekoliko kilograma?

Bilo da se trudite izgubiti masno tkivo kako biste istaknuli mišiće, lijepo oblikovali tijelo ili samo želite vidjeti manji broj na vagi, znajte da niste sami!

Do tijela kakvog želite ne postoji prečica. Potrebno je uložiti trud, vrijeme i energiju da bi se došlo do željenog rezultata, no sve to može biti uzalud ako već u početku imate krivi pristup. Zato vam donosimo 4 osnovna koraka neophodna za skidanje masnog tkiva i postizanje trajnih rezultata.

1)  Smanjite kalorijski unos

Matematika je jednostavna.

Da biste otopili suvišnu masnoću potrebno je da trošite više kalorija nego što unosite. Time ulazite u kalorijski deficit – jedini način na koji se može smršaviti!

Jedan od načina da to postignete jest da smanjite svoj kalorijski unos. Izbacite brzu hranu i preskočite namirnice koje vam nude samo “prazne” kalorije tj. one koje nemaju gotovo nikakvu nutritivnu vrijednost.

Naučite koje su to namirnice s malo kalorija, a mnogo nutrijenata i pobrinite se da ih ubacite u svoj jelovnik. Svakako je korisno naučiti kako brojati kalorije tako da možete ispravnije procijeniti koliko kalorija zaista unosite. A na putu do cilja će vam svakako pomoći kvalitetno planiranje obroka.

Procjenjuje se da je potrebno potrošiti oko 7000 kalorija više nego što unosite da biste izgubili 1 kg masnog tkiva. To nije lak zadatak, a smanjeni kalorijski unos samo je dio jednadžbe za skidanje masnog tkiva!

2)  Povećajte svakodnevnu aktivnost za skidanje masnog tkiva

Za učinkovito mršavljenje, najbolje je prilagodbe u prehrani spojiti s redovitom tjelesnom aktivnosti.

Tako možemo postići ravnotežu između smanjenog unosa i povećane potrošnje! Ako ćemo iskreno, to je jedini način da se mršavi zdravo. Dakle, bez izgladnjivanja i pretjeranih restrikcija koje itekako mogu otežati svakodnevni život i potaknuti zdravstvene probleme. O tome više kasnije.

Ako želite rezultate, imajte na umu da je kod vježbanja često najvažnija ustrajnost. Zato odaberite aktivnost koju ćete voljeti!

Vježbanje u teretani klasičan je izbor za mnoge jer su termini fleksibilni, a izbor sprava za vježbanje velik. No, u Hrvatskoj danas postoji pregršt različitih sportova kao što su stolni  tenis, zumba, kickboxing, pilates, padel ili callanetics! Ne bojte se isprobati nove aktivnosti, a razmislite i o tome da trenirate više sportova istovremeno – uz MultiSport karticu to je lako!

Vježbajte redovito, no ne zaboravite uzeti i dane odmora.

3)  Preskočite agresivne dijete

Mnogo je razloga zašto nije korisno ići na agresivne dijete.

Pored svih potencijalnih zdravstvenih rizika, tu je i manjak energije, teškoće u društvenim situacijama gdje je uključeno jelo i značajna mogućnost razvijanja poremećaja u prehrani. A i zaista nije zabavno kad se baš sve u životu vrti oko hrane!

No, postoji i jedan vrlo praktičan razlog zašto agresivne dijete nisu najbolji način za skidanje masnog tkiva.

Prenizak svakodnevni kalorijski unos naše će tijelo protumačiti kao “novo normalno” pa će zato usporiti metabolizam. To znači da će trošiti manje energije – sasvim suprotno od onog što želimo! Iako zvuči nevjerojatno, u takvoj je situaciji čak moguće i povećanje masnog tkiva. Osobito kad se uzme u obzir da premali unos kalorija često znači i gubitak mišićnog tkiva, što je opet nešto što želimo izbjeći.

Preporuka je da prva 3 dana nove prehrane unosite oko 1000 kalorija manje od uobičajenog. Četvrti dan jedite normalno, dakle bez smanjenja u broju kalorija. Iduća 3 dana ponovno unesite 1000 kalorija manje pa opet 1 dan uobičajenog jedenja. I tako nastavite izmjenjivati 3 dana smanjenog i 1 dan uobičajenog kalorijskog unosa.

Ovakav pristup prehrani osigurat će da vaše tijelo ne uspori svoj metabolizam!

4)  Povećajte unos proteina

Sad kad znate koliko je važno smanjiti kalorijski unos (a pritom ne pretjerati) te povećati potrošnju kalorija redovitom tjelovježbom, vrijeme je da saznate i kako proces skidanja masnog tkiva možete dodatno optimizirati.

Cilj je, dakle, otopiti masno tkivo i pritom ne izgubiti mišićno.

Snagu i lijepu oblikovanost tijela svakako želimo zadržati, a u tome će nam pomoći veći unos proteina, gradivnog tkiva svih mišića. Kad smanjite unos kalorija i povećate potrošnju, može se dogoditi da se vaše tijelo za energiju prvo okrene upravo k mišićima i krene trošiti njih jer oni predstavljaju dostupniji izvor energije od masti.

Povećanim unosom proteina osiguravamo da naše tijelo ima dovoljno materijala da nadoknadi izgubljeno i da izgradi još veće mišiće nakon napornih treninga. Na ovaj način, jedino što se u tijelu gubi jest masno tkivo.

Meso, mliječni proizvodi, jaja, riba, mahunarke, sjemenke i orašasti plodovi mogu biti dobar izvor proteina. No, iznimno korisni mogu biti i proteinski dodaci prehrani koji se mogu brzo smućkati i popiti odmah nakon treninga!

Ustrajnost se isplati!

Slijedite ove korake, budite uporni i sasvim sigurno ćete doći do cilja. Put koji je pred vama će povremeno biti zahtjevan, ali i nagrade koje vas čekaju na kraju su velike.

Kad se u svom tijelu konačno budete osjećali fantastično, bit će vam drago što niste odustali!

Saznajte više o tome kako koristiti MultiSport

MULTISPORT U BROJEVIMA

2.700+

PODUZEĆA I INSTITUCIJA KORISTI NAŠE USLUGE

2018.

ULAZIMO NA HRVATSKO TRŽIŠTE

50.000+

ZADOVOLJNIH ZAPOSLENIKA KORISTI MULTISPORT KARTICU