X

Uhvati reket i zaljubi se u badminton!

Uhvati reket i zaljubi se u badminton!

Badminton je odlična aerobna aktivnost koja će te natjerati da potrošiš mnogo kalorija. Otkrij gdje ga možeš igrati s MultiSport karticom!

Objavljeno 4 veljače, 2022

Znaš li da je badminton jedan od najpopularnijih sportova na svijetu?

Da, da! Stoji odmah uz nogomet, košarku i tenis na tronu svjetske popularnosti. Iako se rekreativno može igrati bilo gdje, profesionalni badminton je dvoranski sport. Na taj način vjetar nikome ne može pomrsiti rezultate ili utjecati na smjer loptice.

Badminton je odlična aerobna aktivnost koja će te natjerati da trčiš, a onda se i dobro oznojiš u namjeri da dohvatiš lopticu i lansiraš je na protivnikov dio terena. Zbog svoje prirode, badminton je sjajan način za vježbanje refleksa, brzine reakcije i eksplozivnosti. Ukoliko ga počneš redovito igrati, vrlo brzo ćeš uočiti da su ti spretnost i kondicija na sasvim novom nivou!

Ovaj dinamičan sport ti može dati idealnu kombinaciju zabave, druženja i vježbanja. Zato nastavi čitati i upoznaj badminton malo bolje.

Pravila badmintona koja trebaš znati

Vjerujemo da su osnovna pravila badmintona većini poznata, no ne škodi ponoviti gradivo.

Ovaj sport se može igrati pojedinačno ili u parovima. Zato je idealan za povezivanje s kolegicama i kolegama iz tima! Spoj suradnje i dobronamjernog natjecanja razvit će vaše odnose i poboljšati poslovne rezultate.

Cilj igre je jednim udarcem prebaciti lopticu preko mreže u polje protivnika i naravno, ne dopustiti da loptica padne u tvoje polje. Kad pošalješ lopticu preko mreže, a tvoj suparnik ju ne uspije reketom dohvatiti, te ona padne u njeno ili njegovo polje, osvajaš 1 bod. Osoba koja prva skupi 21 bod osvojila je gem i tada igrači mijenjaju stranu. Ako su igrači izjednačeni na 20:20, onda gem osvaja onaj igrač koji prvi osvoji 2 boda za redom i tako do maksimalno 30 poena. Dva osvojena gema su dovoljna za pobjedu u meču!

Loptica se servira u dijagonalni kut terena i važno je da prilikom servisa bude iznad reketa. U suprotnom, protivniku ćeš pokloniti poen. Igrača koji će prvi servirati se bira nasumično, a svaki idući servis odrađuje onaj natjecatelj koji je upravo osvojio poen. Ako igrate u parovima, ne smije se dogoditi da isti igrač u timu servira 2 puta zaredom, već se moraju izmjenjivati.

Oprema za badminton

Od opreme će ti trebati reketi za badminton, koji su drukčiji od onih za tenis ili squash. Mnogo su lakši i tanji – težina im je većinom ispod 100 grama! Svaki majstor mora imati dobar alat, pa tako i igrači badmintona. Ako se planiraš ozbiljnije baviti ovim sportom, morat ćeš malo pažljivije birati i uložiti u kvalitetniji reket. No, za većinu rekreativaca to možda i neće biti potrebno.

Ako tek počinješ, ne brini! Većina dvorana u kojima se igra badminton ima opciju iznajmljivanja reketa. To je odlična solucija za početak, no s vremenom ćeš početi osjećati razliku između reketa s kojim igraš samo ti i onog s kojim igra mnogo ljudi.

Pored reketa, trebat će ti i loptica za badminton. Mogu biti izrađene od različitih materijala, a za rekreativce će plastična (i najjeftinija) biti dovoljno dobra. Profesionalni igrači koriste lopticu od guščjeg perja utaknutog u plutenu glavu koja se zove shuttlecock. Takva loptica može postići brzine do čak 300 km/h, a zbog svog oblika naglo staje i mijenja smjer. Baš zato će ti odlično izvježbati reflekse!

Gdje možeš trenirati badminton?

Sad kad znaš pravila i koja oprema ti je potrebna, ništa te ne sprječava da ga isprobaš! Uz MultiSport karticu to neće biti teško. Pozovi kolegice i kolege na meč ili dva. Onaj tko izgubi je sljedeći na redu za pisanje timskog izvještaja (ili plaćanje cuge?)!

Skrolaj dolje i na popisu MultiSportovih partnera pronađi najbližu dvoranu u kojoj možeš zaigrati badminton!

VARAŽDIN

TTS Sport Centar Varaždin

ČAVLE

Start Fun Čavle Sport Centar

DUBROVNIK

Dubrovački Vrtovi Sunca

PRELOG

DG Sport Recreational Centar

KARLOVAC

Karlovac Tenis Klub

MATULJI

Damar Sportski Centar

ZAGREB

Turbo Limač Badminton Centar

Elipso Sportski Centar

Zagi Sportski Centar

Sparta Gym & Spa Rotor

Rezerviraj termin u svom gradu i osvoji prvi meč već danas!

Saznajte više o tome kako koristiti MultiSport

MULTISPORT U BROJEVIMA

1.500+

PODUZEĆA I INSTITUCIJA KORISTI NAŠE USLUGE

2018.

ULAZIMO NA HRVATSKO TRŽIŠTE

35.000+

ZADOVOLJNIH ZAPOSLENIKA KORISTI MULTISPORT KARTICU