Redovito treniranje tijekom ljetnih vrućina katkad može biti doista naporno. No priroda se pobrinula da nas čak i u takvim uvjetima opskrbi s pregršt hranjivih, osvježavajućih sezonskih plodova. Ljeti su nam dostupne ljetne namirnice koje nam zaista mogu pomoći da ostanemo aktivni!
Visoke temperature ne treba shvaćati olako, osobito kad trenirate. Zato je vrlo važno da svojem tijelu tijekom ljeta pružimo dodatnu podršku, a ljetne će nas namirnice opskrbiti ključnim nutrijentima i spriječiti da dehidriramo. Naše se potrebe ljeti mijenjaju, pa je dobro jesti češće, ali laganije obroke.
U nastavku vam donosimo popis pet najboljih ljetnih namirnica koje biste trebali uvrstiti u svoj tjedni jelovnik kako biste sebi olakšali ljetne treninge.
Više o tome saznajte u nastavku!
1) Rajčica
Rajčica je kraljica među ljetnim namirnicama, i to ne samo zbog svojega bogatog okusa i nutritivne vrijednosti već i zbog niza načina na koji se može pripremiti i upotrijebiti!
Rajčica na 100 g sadržava samo 18 kalorija, a 95 % njezina sastava čini voda. Ipak, odličan je izvor vitamina A i C te kalija i mangana. Sadržava i važne antioksidanse poput likopena čime blagotvorno djeluje na naše kardiovaskularno zdravlje.
Takav je sastav čini idealnom ljetnom namirnicom koja se može lako uklopiti u gotovo svaki jelovnik, a tijekom vrućih dana svakako će vam pomoći da utažite žeđ i nadoknadite tekućinu i elektrolite izgubljene znojenjem!
Najviše ćete koristi od rajčice imati ako je konzumirate sirovu, kao salatu ili prilog glavnom jelu. Ipak, od rajčice možete napraviti i juhe, šalšu ili umake, a sjajno će se uklopiti i u rižoto!
Iako nam je rajčica obično dostupna tijekom cijele godine, ona je zapravo sezonska namirnica koja donosi plodove od svibnja do listopada. Upravo se tijekom ljeta lako mogu nabaviti razne sorte – od cherry rajčica pa do domaćega volovskog srca. Ako zavirite u svoju lokalnu tržnicu, sasvim ćete sigurno pronaći različite sorte.
Svakako se poigrajte s prirodnom raznolikošću te ljetne namirnice!
2) Lubenica
Slatka i sočna, lubenica je savršena ljetna namirnica koja će vam ugasiti žeđ i zadovoljiti vašu želju za slatkim!
Primjerice, 100 g lubenice sadržava otprilike 30 kalorija. Slično kao i kod rajčice, 92 % sastava lubenice čini voda te može biti sjajna pomoć u ponovnoj opskrbi tijela vodom nakon napornog treninga. Odličan je izvor vitamina C, a zatim i vitamina A te kompleksa vitamina B. Iako se likopen najviše povezuje s rajčicom, u lubenici ga ima čak i više!
Zbog svega toga lubenicu ljeti slobodno možete konzumirati svakog dana.
Tržnice i dućani ljeti zaista obiluju tim voćem, i to po prilično pristupačnoj cijeni. Najlakše ju je jednostavno narezati na kriške i poslužiti, no možete je ubaciti i u svoj omiljeni smoothie ili od nje napraviti pravi ljetni bezalkoholni koktel! A ako se osjećate pomalo avanturistički, probajte je nakratko baciti na roštilj ili kombinirati s piletinom ili sirom feta.
3) Tikvica
Tikvica je povrće koje se zaista često može naći u mnogobrojnim receptima za fitness.
Primjerice, 100 g kuhanih tikvica sadržava tek nešto više od 7 kalorija što tikvicu čini izvrsnom dijetalnom namirnicom. Zbog toga će se uklopiti u svaki jelovnik, a osim toga dat će nam i vitamin A, B, C i K te kalij, magnezij, mangan, bakar i fosfor. U kori tikvice nalaze se i mnogobrojni korisni antioksidansi, pa ju je zato najbolje konzumirati bez uklanjanja kore. Otprilike 95 % tikvice je voda, no bez obzira na to, bogata je topivim i netopivim vlaknima što je sjajno za probavu i kontrolu osjećaja gladi!
Tikvica se ne mora dugo termički obrađivati, pa je sjajan sastojak za sva brza jela. Od nje možete napraviti juhu, umak ili rižoto. Ispecite je na roštilju ili je jednostavno nasjeckajte i prodinstajte s drugim povrćem. Tikvica čak može biti i dobra zamjena za tjesteninu! Samo je izrežite na tanke trakice i pomiješajte s vrućim umakom.
4) Paprika
U ovom se mesnatom povrću krije cijela riznica nutrijenata!
Na našem je tržištu dostupno nekoliko vrsta paprika od kojih su nam najpoznatije babure i paprike rog, a možemo ih kupiti i u različitim bojama (crvene, žute, zelene…). Broj kalorija i nutritivna vrijednost ovisit će o vrsti paprike, no općenito možemo reći da 100 g paprike u prosjeku sadržava otprilike 30 kalorija.
To doista nije mnogo!
Paprika je na našim prostorima cijenjena kao iznimno kvalitetno povrće još od srednjeg vijeka kada je uvezena iz Južne Amerike. Sadržava 89 % vode, pa ćemo konzumacijom paprike tijekom ljetnih vrućina svoje tijelo dodatno opskrbiti vodom. Dokazano je da sadržava čak 4 – 5 puta više vitamina C od limuna, a opskrbit će nas i vitaminima skupine B te vitaminom E. Kalij, fosfor i željezo najzastupljeniji su minerali u paprici.
Zbog svega toga paprika pomaže našem tijelu da se bori protiv upalnih procesa što uključuje i upalu mišića!
Paprika nam je najkorisnija sirova. Zato nam može biti odličan saveznik kad ljeti želimo pripremiti brzu i zdravu večeru bez kuhanja. No odličan je sastojak i povrća na roštilju, tortilja, paprikaša ili rižota.