Tražite idealan recept za osvježavajući ručak koji može biti idealan za posao, ali i kao finger food za proljetne zabave? Tragajući za novim receptima, dajemo prednost jednostavnosti i brzini pripreme. Stoga vam ovaj put darujemo jedan koji će zadovoljiti sve kriterije, a oduševio nas je eksplozijom proljetnih okusa. Iznimno je ukusan i osvježavajući. Ako samo malo promijenite sastojke, možete se poigrati okusima.
Baza mu je zdrav umak koji daje puninu i svježinu. Sendvič od rajčice odličan je finger food za posao, za djecu kad borave u školi te za proljetna večernja druženja s prijateljima. Njegova sočnost krije se u prepečenim kriškama kruha i umaku od maslinova ulja, svježih listova bosiljka, peršina s aromom češnjaka.
I ono što je možda svima najvažnije – priprema je brza!
Umak
Sastojci:
- 100 g listova svježeg bosiljka
- 2 šalice ekstradjevičanskog maslinova ulja (ovisno o željenoj gustoći i više)
- 50 g svježih listova peršina
- 20 svježih listova metvice
- 1 žlica limunove korice
- 2 žličice svježeg limunova soka
- 1 mala žličica soli
- 1 češanj češnjaka
Napomena – omjere peršina, metvice i bosiljka možete mijenjati i prilagoditi osobnim sklonostima.
Sve sastojke izmiksajte u blenderu dok ne postanu glatki. Prema želji dodajte još soli ili soka od limuna.
Pokrijte i ohladite te iskoristite unutar dva dana.
Sastojci za sendvič
- 8 žlica kremastog sira
- 3 žlice ljetnog umaka
- 3/4 žličice crnog papra
- 3/4 žličice sitne soli
- 16 tankih prepečenih kriški bijeloga kruha
- 1 – 2 velike rajčice izrezane na 8 kriški
- 1 sitno narezan crveni luk srednje veličine
Priprema
Već začinjeni namaz od krem-sira ili mascarponea pomiješajte s umakom. Smjesom premažite prepečene kriške kruha. Obvezatno narežite kruh na tanke kriške kako bi jelo bilo što ukusnije. Na smjesu dodajte kriške rajčice i dodatno po želji još malo popaprite i posolite. Na rajčice stavite tanko narezani luk.
Kako servirati sendviče
Ovaj slasni finger food primamljiv je zbog eksplozije boja, a još će privlačnije izgledati poslužite li ga na velikim tanjurima ili pladnjevima na tri razine. Po želji možete dodati i svježe krastavce, a možete se poigrati okusima i napraviti ga s kriškom kuhanog jajeta.
NAPOMENA: Ovisno o količini sendviča koje ćete pripremati, omjere sastojaka možete povećavati i smanjivati.
Dobar tek!