Hrana za koncentraciju: 3 recepta za brzo pripremanje hrane!

Hrana za koncentraciju: 3 recepta za brzo pripremanje hrane!

Osjećate li da u posljednje vrijeme gubite koncentraciju? Neki od vas možda će odmahnuti rukom i reći: „Ma, to je samo umor!” Ipak, to vam radni dan može učiniti sporijim i manje učinkovitim. To znači da količina posla koji trebate obaviti samo raste i raste, a to, pak, povećava stres koji osjećate. Jedan od načina da pomognete sebi zdrava je prehrana. Hrana za koncentraciju sadržava nutrijente koji osobito povoljno utječu na rad mozga i razinu vaše energije!

Uvrštavanjem takve hrane u vlastiti plan prehrane razbistrit ćete um i olakšati sebi postizanje sjajnih poslovnih rezultata. Omega-3 masne kiseline, vitamin K, folati, beta karoten, flavonoidi, kofein… samo su neke od hranjivih tvari koje će vašem mozgu pružiti upravo ono što mu treba za optimalan rad.

Svaki od navedenih recepata možete iskoristiti za lako i brzo pripremanje doručka ili užine na poslu. To će vam pomoći da svoj radni dan započnete na najbolji način!

1)  Sardine i matovilac na tostu

Sardine pripadaju kategoriji plave ribe koja je poznata kao izvrstan izvor zdravih masnoća u obliku omega-3 masnih kiselina. Osim što nam pomažu u očuvanju zdravlja krvožilnog sustava, sardine vrlo povoljno djeluju na mentalno zdravlje i moždane funkcije! Istraživanja pokazuju da omega-3 može pomoći u ublažavanju depresije, poboljšanju kvalitete sna i prevenciji neuroloških bolesti poput Alzheimerove bolesti.

Zato se plavu ribu isplati jesti i nekoliko puta na tjedan!

Jednako tako i zeleno lisnato povrće poput matovilca podržat će rad vašeg mozga obiljem vitamina, minerala i antioksidansa. Zato je kombinacija upravo tih namirnica prava hrana za koncentraciju!

Potrebni sastojci:

  • integralni tost
  • 1 rajčica
  • 1 konzerva sardina
  • 1 češanj češnjaka
  • matovilac

Priprema

Narežite nekoliko kriški integralnoga kruha i prepržite ih u tosteru, na tavi ili u pećnici. Češanj češnjaka očistite i prerežite napola. Odrezane strane češnjaka utrljajte u tost pa ih odložite sa strane. Rajčicu nasjeckajte na tanke ploške i stavite na tost. Ako želite, možete ga malo posoliti i posipati bosiljkom, no nije nužno.

Dobro ocijedite ulje iz konzerve sardina te ih potom vilicom usitnite. Željenu količinu položite na rajčicu te dodajte matovilac koji ste prethodno dobro oprali. Sve poklopite drugom kriškom tosta i uživajte u jelu!

Bonus-savjet: Sardine slobodno zamijenite bilo kojom drugom plavom ribom poput skuše, papalina, tune ili lososa, a umjesto matovilca možete dodati rikulu!

2)  Zobena kaša s borovnicama i tamnom čokoladom

Ovaj će se recept svidjeti svima koji su uvijek u potrazi za slatkim, a zdravim jelima!

Borovnice, kao i drugo bobičasto voće, obiluju flavonoidima – tvarima koje voću daju boju, a nama pomažu jer djeluju kao antioksidans. To znači da se bore protiv slobodnih radikala i tako čuvaju naše stanice, usporavaju starenje i štite nas od bolesti!

Znanstvena istraživanja dokazala su  neuroprotektivna svojstva flavonoida te njihov pozitivan utjecaj na pamćenje, učenje i koncentraciju! Te moćne tvari pronaći ćete i u tamnoj čokoladi i kakau.

Zato ovaj ukusan recept spaja upravo te dvije moćne namirnice, a ni bademov maslac nije tu slučajno. Bogat vitaminom E i omega-3 masnim kiselinama, badem će vašem mozgu još više olakšati posao!

Potrebni sastojci:

  • 1 banana
  • 80 g zobenih pahuljica
  • 1 žličica nezaslađenog kakaa
  • 1 šalica mlijeka
  • 2 žlice bademova maslaca
  • 1 – 2 reda usitnjene tamne čokolade
  • 1 šaka borovnica
  • 1 vanilin šećer (prema želji)
  • prstohvat soli

Priprema

Bananu ogulite i zgnječite u manjoj posudi za kuhanje. Dodajte zobene pahuljice, kakao, vanilin šećer (prema želji), sol i bademov maslac. Sve dobro promiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu nalik na pastu. Sad umiješajte mlijeko i dodajte nasjeckanu čokoladu.

Posudu stavite na srednje jaku vatru i pustite da zakuha. Tad smanjite jačinu vatre i stalno miješajte da vam ne zagori. Kuhajte tako otprilike tri minute dok se ne zgusne. Poslužite dok je još vruće i vrh posipajte borovnicama!

Da poližeš prste!

3)  Brzi kolač od kave i oraha iz mikrovalne pećnice

Tko kaže da se kava mora piti?

Mnogi kavoljupci svoj radni dan počinju vrućom kavom da se razbude i lakše prionu poslu. To nije bez razloga! Kofein vam doista može pojačati koncentraciju i osjećaj budnosti, a čini se i da poboljšava ostale kognitivne funkcije poput pamćenja. Zato se čak i preporučuje umjereni unos kave.

Orasi su, pak, poznata hrana za koncentraciju i mozak! Obiluju omega-3 masnim kiselinama i polifenolima koji, kao i flavonoidi, djeluju kao antioksidansi.

Ovaj recept spaja najbolje od oba svijeta, a pripremanje obroka traje samo 20-ak minuta! Ponesite ovaj kolač na posao i počastite kolege na pauzi za užinu.

Potrebni sastojci:

  • 85 g omekšanog maslaca
  • 85 g šećera
  • 2 jaja
  • 85 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 3 žličice instant-kave
  • nekoliko oraha
  • prstohvat soli

Priprema

U manjoj posudi vilicom dobro promiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i kavu.

U drugoj, srednje velikoj posudi miksajte maslac i šećer sve dok ne dobijete laganu pjenastu smjesu. Jaja zasebno umutite i postupno ih dodajte, a zatim ubacite i brašno iz prve posude. Kuhačom umiješajte i cijele ili nasjeckane orahe. Ostavite nekoliko za dekoraciju.

Smjesu prebacite u posudu prikladnu za mikrovalnu pećnicu i pecite 2 minute na maksimalnoj jačini. Zatim smanjite jačinu pečenja na srednju i pecite još 2 minute.

Provjerite je li kolač pečen – trebao bi se dignuti i ne bi smio utonuti nakon dodira. Ako još nije gotov, pecite ga na srednjoj jačini još po jednu minutu. Nakon svake minute provjerite. Kad je kolač gotov, pustite da se ohladi.

Narežite ga na kocke, pojedite kao desert nakon doručka ili spakirajte i ponesite na posao!

Dobar tek!