Možete li zamisliti išta bolje od vrućega kuhanog vina u hladnoj zimskoj večeri? Ovaj će vam napitak ugrijati tijelo i podići raspoloženje, a idealan je za druženje i zbližavanje s kolegama. Zato vam dobar recept za kuhano vino može poslužiti na božićnom domjenku ili zimskom team buildingu!
Kuhano vino ima čak i neke koristi za zdravlje.
Pije li se u umjerenim količinama, crno je vino poznato po tome da smanjuje opasnost od kardiovaskularnih bolesti. Bogato je antioksidansima koji štite naše zdravlje i usporavaju starenje. A taj zdravi učinak dodatno obogaćuju i razni začini poput cimeta, đumbira ili klinčića koji se stavljaju u kuhano vino. I oni pomažu našem tijelu da bude zdravo.
Vašu kalorijsku računicu može vam pokvariti prevelika količina šećera dodana u kuhano vino kako bi se postigla njegova poznata slatkoća. No vino može biti jednako ukusno i ako izostavite šećer ili izaberete zdraviju alternativu.
Zato smo vam pripremili recept za kuhano vino bez šećera!
Tako bez grižnje savjesti možete uživati u njemu zajedno s kolegama.
Recept za kuhano vino s cimetom
Nema potrebe da za kupnju vina potrošite puno novca. Ona niskog ili srednjeg cjenovnog ranga bit će dovoljno dobra. Birajte voćna i prirodno slatka vina poput sorte Merlot jer će u kuhanju zadržati okus i nećete ih morati previše dodatno zaslađivati.
Količina navedena u receptu dovoljna je za 3 – 4 osobe. Ako pak pripremate kuhano vino za više ljudi, svakako prilagodite količine.
Potrebni sastojci:
1 L slatkog vina
1 naranča
2 štapića cimeta
8 klinčića
2 zvjezdasta anisa
Priprema
Naranču narežite na kriške. Možete je prethodno i oguliti ako se bojite da će kora pustiti previše gorčine, no nije nužno.
Sve sastojke ubacite u lonac, promiješajte i kuhajte na srednje jakoj vatri. Kad vino dosegne točku vrenja, smanjite vatru. Poklopite lonac i pustite da se sastojci krčkaju barem 15 minuta, a mogu čak i do tri sata. Važno je da vrenje bude blago!
Kuhano vino procijedite kako biste uklonili začine. Kušajte i ako smatrate da je potrebno, dodajte neko od zdravijih sladila prema želji, poput meda, javorova sirupa ili stevije.
Poslužite dok je još vruće!
Bonus-prijedlozi
Kuhano vino dopušta mnogo mogućnosti za igranje sa sastojcima, pa svakako pokušajte nadograditi osnovni recept prema vlastitu ukusu!
Umjesto crnog vina, pokušajte skuhati bijelo ili rosé. Limun je dobra zamjena za naranču, a đumbir, muškatni oraščić ili kardamom produbit će okuse tog toplog napitka na sasvim nov način.
A ako ste u posebno dobrom raspoloženju ili zaista želite nekoga impresionirati svojim kuhanim vinom, ulijte i pokoju čašicu brendija.
Uz kuhano vino možete poslužiti platu s kvalitetnim sirevima i suhim narescima ili zdjelice s tostiranim bademima, lješnjacima i orasima. Svemu dodajte tamnu čokoladu da dodatno razmazite svoje goste i kolege.