Recept za najsočniju piletinu u umaku od buče

Recept za najsočniju piletinu u umaku od buče
Piletina u umaku od buče

Sudeći prema mnogobrojnim istraživanjima i preporukama zdravstvenih stručnjaka, piletina je jedan od najboljih izvora onoga što nutricionisti nazivaju „visokokvalitetnim” proteinima.

To je namirnica za koju se usudimo reći da je jedan od temelja zdrave prehrane. Zahvaljujući tomu što se može pripremiti brzo i na mnogo načina, vrlo je često na našim jelovnicima. Naime, bez obzira na to pripremamo li ih u tortilji ili slasnom umaku, pečemo li ih ili kuhamo, s piletinom ne možemo pogriješiti. No želimo li pronaći novi recept za pripremu piletine, to može biti popriličan izazov.

Nudimo vam recept za pripremu piletine u kombinaciji s bučom za najjaču jesensku simfoniju okusa. 

 

Sastojci za piletinu u umaku od buče

4 pileća filea od otprilike 1 kg 

malo soli

mljeveni crni papar

1 jušna žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja

3 češnja češnjaka (sitno nasjeckanog)

3 jušne žlice koncentrata rajčice

1/4 jušne žlice tucane ljute paprike

300 mL pilećeg temeljca

80 mL vrhnja za kuhanje

185 mL bučina pirea 

ribani parmezan

2 jušne žlice limunova soka

svježi bosiljak sitno narezan

 

Korak 1

Začinite piletinu jednom žličicom soli i s 1/4 žličice crnog papra. Zagrijte tavu srednje veličine na srednje jakoj vatri. Ulijte ulje i položite piletinu u tavu. Kuhajte okrećući dok ne porumeni, otprilike tri minute sa svake strane. Prebacite piletinu na tanjur.

 

Korak 2

Smanjite toplinu na najnižu. Kuhajte češnjak, koncentrat rajčice i tucanu ljutu papriku miješajući sve dok češnjak ne postane svijetlozlatan – otprilike 30 sekundi. Potom dodajte temeljac, napola skuhanu buču od koje ste napravili pire, parmezan, vrhnje, limunov sok i 1/2 žličice soli te promiješajte da se sjedini. Vratite piletinu u tavu.

Poklopite i pustite da se kuha otprilike pet minuta na srednje laganoj vatri. 

Skinite poklopac i nastavite kuhati povremeno miješajući sve dok se piletina ne skuha i umak ne zgusne.

 

Korak 3

Gotovo jelo pospite preostalim bosiljkom, naribanim parmezanom i listićima tucane paprike.

 

NAPOMENA

Ovisno o želji, tucana paprika može biti ljuta ili slatka.

 

Pogledajte ostale recepte s „visokokvalitetnim” proteinima:

Zdravi ručak s piletinom

Tortilje s piletinom – ukusan ručak gotov za 20 minuta

Rižoto s piletinom – zdravi ručak za manje od pola sata