Jedan od najčešćih izgovora za preskakanje doručka ili neredovitu prehranu obično je manjak vremena. No uz obrok koji možemo pripremiti za samo 15 – 20 minuta i koji može poslužiti ne samo kao doručak nego i kao ručak izgovora više ne bi trebalo biti.
Nudimo vam jednostavan recept za ukusnu i hranjivu salatu koja zahtijeva minimum kuhanja, a može se pripremiti i dan prije.
Salata može biti doručak za koji se mnogi znanstvenici slažu da je najvažniji obrok u danu. No ta ukusna salata izvrstan je odabir i za lagani ručak na poslu.
Ako dan počnemo doručkujući tu salatu, bogatu vitaminima i proteinima, organizmu ćemo osigurati jutarnju dozu energije te ujedno pokrenuti i poboljšati metabolizam. Osim toga, doručak stabilizira razinu šećera u krvi, poboljšava kognitivnu funkciju te dopunjuje zalihe glikogena nakon „gladovanja” tijekom noći.
Potrebni sastojci za salatu od kvinoje:
½ šalice kvinoje
200 g cherry rajčica
malo rikule (otprilike 50 g)
svježi krastavac
150 g sira feta
3 tvrdokuhana jaja
2 velike žlice maslinova ulja
prstohvat soli
Ako želite, iscijedite nekoliko kapi limuna
Salata od kvinoje – Priprema:
Kvinoju opranu pod mlazom hladne vode stavite u posudu, dodajte šalicu vode i pustite da uzavri. Kad voda proključa, smanjite vatru i kuhajte poklopljeno (otprilike 12 – 14 minuta). Kvinoja bi trebala upiti svu vodu. Dok se kvinoja kuha, nascjeckajte rajčicu, skuhajte jaja, narežite krastavac i izmrvite sir fetu.
Ohlađenoj kvinoji dodajte pripremljeno povrće i sir te narezana tvrdokuhana jaja. Sve začinite maslinovim uljem s malo soli i limunova soka. Prednost u pripremi te hranjive salate jest to što sve sastojke možete unaprijed pripremiti i ohlađene stavite u kutiju s poklopcem. Neposredno prije jela salatu prelijte željenim začinima.
Dobar tek!
Kvinoja je popularna među ljubiteljima fitnessa. Jedna je od proteinima najbogatijih namirnica na svijetu, a bogata je i mineralima i vitaminima te ne sadržava gluten. Budući da je riječ o vrsti žitarice, točnije pseudožitarice, savršen je izbor hrane za vegane i vegetarijance. Bogata je bjelančevinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom, kalcijem, željezom, magnezijem, cinkom, bakrom, manganom. Kvinoja također ima visoku razinu bjelančevina i smatra se prikladnim izvorom svih esencijalnih aminokiselina. Idealna je i za regulaciju probave, a osim toga, zbog niskog glikemijskog indeksa, ne povećava razinu šećera u krvi te je pogodna za dijabetičare.
Kako biste pospješili apsorpciju hranjivih tvari iz povrća, salati je dobro dodati i jaja. Svojedobno je istraživanje na Sveučilištu Purdue, koje je proveo profesor prehrambenih znanosti Wayne Campbell, pokazalo da su jaja znatno poboljšala apsorpciju karotenoida (zeaksantina i luteina koji čuvaju zdravlje očiju) iz povrća – otprilike čak 500 posto. Naime, antioksidansi i nutrijenti koji se nalaze u povrću topljivi su u masti. Stoga je najbolje jesti sirovo povrće upravo s malo masnoća kako bi tijelo iz njega izvuklo sav potencijal. Istu ulogu u salati ima i ulje.
Ako želite naučiti još zanimljivih i zdravih recepata, posjetite našu stranicu i pronađite idealan recept za sebe.