Salata od kvinoje – brzi recept koji može biti doručak ili ručak

Salata od kvinoje – brzi recept koji može biti doručak ili ručak

Jedan od najčešćih izgovora za preskakanje doručka ili neredovitu prehranu obično je manjak vremena. No uz obrok koji možemo pripremiti za samo 15 – 20 minuta i koji može poslužiti ne samo kao doručak nego i kao ručak izgovora više ne bi trebalo biti.

Nudimo vam jednostavan recept za ukusnu i hranjivu salatu koja zahtijeva minimum kuhanja, a može se pripremiti i dan prije.

Salata može biti doručak za koji se mnogi znanstvenici slažu da je najvažniji obrok u danu. No ta ukusna salata izvrstan je odabir i za lagani ručak na poslu. 

Ako dan počnemo doručkujući tu salatu, bogatu vitaminima i proteinima, organizmu ćemo osigurati jutarnju dozu energije te ujedno pokrenuti i poboljšati metabolizam. Osim toga, doručak stabilizira razinu šećera u krvi, poboljšava kognitivnu funkciju te dopunjuje zalihe glikogena nakon „gladovanja” tijekom noći.

Potrebni sastojci za salatu od kvinoje:

½ šalice kvinoje
200 g
cherry rajčica
malo rikule (otprilike 50 g)
svježi krastavac
150 g sira feta
3 tvrdokuhana jaja

2 velike žlice maslinova ulja
prstohvat soli

Ako želite, iscijedite nekoliko kapi limuna

Salata od kvinoje – Priprema:

Kvinoju opranu pod mlazom hladne vode stavite u posudu, dodajte šalicu vode i pustite da uzavri. Kad voda proključa, smanjite vatru i kuhajte poklopljeno (otprilike 12 – 14 minuta). Kvinoja bi trebala upiti svu vodu. Dok se kvinoja kuha, nascjeckajte rajčicu, skuhajte jaja, narežite krastavac i izmrvite sir fetu.

Ohlađenoj kvinoji dodajte pripremljeno povrće i sir te narezana tvrdokuhana jaja. Sve začinite maslinovim uljem s malo soli i limunova soka. Prednost u pripremi te hranjive salate jest to što sve sastojke možete unaprijed pripremiti i ohlađene stavite u kutiju s poklopcem. Neposredno prije jela salatu prelijte željenim začinima.

Dobar tek!

Kvinoja je popularna među ljubiteljima fitnessa. Jedna je od proteinima najbogatijih namirnica na svijetu, a bogata je i mineralima i vitaminima te ne sadržava gluten. Budući da je riječ o vrsti žitarice, točnije pseudožitarice, savršen je izbor hrane za vegane i vegetarijance. Bogata je bjelančevinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom, kalcijem, željezom, magnezijem, cinkom, bakrom, manganom. Kvinoja također ima visoku razinu bjelančevina i smatra se prikladnim izvorom svih esencijalnih aminokiselina. Idealna je i za regulaciju probave, a osim toga, zbog niskog glikemijskog indeksa, ne povećava razinu šećera u krvi te je pogodna za dijabetičare.

Kako biste pospješili apsorpciju hranjivih tvari iz povrća, salati je dobro dodati i jaja. Svojedobno je istraživanje na Sveučilištu Purdue, koje je proveo profesor prehrambenih znanosti Wayne Campbell, pokazalo da su jaja znatno poboljšala apsorpciju karotenoida (zeaksantina i luteina koji čuvaju zdravlje očiju) iz povrća – otprilike čak 500 posto. Naime, antioksidansi i nutrijenti koji se nalaze u povrću topljivi su u masti. Stoga je najbolje jesti sirovo povrće upravo s malo masnoća kako bi tijelo iz njega izvuklo sav potencijal. Istu ulogu u salati ima i ulje.

Ako želite naučiti još zanimljivih i zdravih recepata, posjetite našu stranicu i pronađite idealan recept za sebe.