Zdravi deserti za guštanje u Uskrsnim blagdanima

Zdravi deserti za guštanje u Uskrsnim blagdanima

Izaziva li ti pomisao na blagdanski stol tjeskobu? Toliko se trudiš oko treninga i zdrave prehrane, osjećaš svoj napredak i sad te strah da ćeš pokleknuti pred slasnim čudima punih masti i šećera. Lijepo je kad se obitelj okupi za stolom, ali tada raste i pritisak da bjesomučno jedemo. Na slasticama se čovjek nekako najlakše spotakne. No u pomoć ti mogu priskočiti zdravi deserti koje je lako pripremiti!

Dobra je vijest da se tradicionalni Uskršnji doručak već sastoji od hranjivih i zdravih namirnica poput mladog luka, rotkvica, jaja i svježih rajčica. Jednako tako, i od slatkih jela možeš napraviti nutritivno hranjive verzije.

Pripremi ove zdrave deserte i ponesi ih za blagdanski stol. Vidjet ćeš, osvojit će i najtvrdokornije slatkoljupce!

Zdrave čokoladne kuglice

Ove čokoladne kuglice idealna su zamjena za popularna čokoladna jaja koja se za Uskrs uvijek nađu za stolom. Svom ćeš tijelu osigurati hranjivost kakaa i orašastih plodova, a tvoja će potreba za slatkim biti zadovoljena. No najbolje od svega: njihova je priprema vrlo jednostavna i kratka. Uz to – ne treba ti ni pećnica!

SASTOJCI:

  • 100g mljevenih lješnjaka
  • 50g mljevenih oraha
  • 60g datulja
  • 40g kakao praha
  • Prstohvat soli
  • ½ žličice cimeta

PRIPREMA:

Datulje bez koštica sitno nasjeckaj ili usitni u multipraktiku. Sve sastojke rukama umiješaj u istoj posudi dok se smjesa ne poveže. Tad ih oblikuj u kuglice, a za ljepši izgled ih možeš uvaljati u kokos ili mljeveni integralni keks.

I to je to!

Do posluživanja ih čuvaj u hladnjaku, a uz njih možeš gostima ponuditi i svježe bobice!

Palačinke od zobi

Nijedan popis zdravih deserata nije potpun bez zobenih palačinki. Njih vole i mladi i stari! Zob je puna vlakana, minerala i vitamina E te B kompleksa. Ona tijekom probave povećava svoj volumen. To znači da pomaže u regulaciji apetita, odnosno, doprinosi osjećaju sitosti, a to ti može biti osobito korisno u blagdansko vrijeme. Zato je zob idealan saveznik u mršavljenju! Stoga, umjesto da si tijekom dijete strogo zabranjuješ slatko, neka ti ovakvi zdravi deserti budu nagrada za sav uloženi trud.

SASTOJCI:

  • 250g sitnih zobenih pahuljica
  • 250ml mineralne vode
  • 250ml biljnog mlijeka
  • 2 jaja
  • 2 banane
  • 2 žlice kokosovog šećera
  • ½ praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • Maslac –  za pečenje

PRIPREMA:

Najprije umuti jaja, šećer i sol. Banane zgnječi vilicom pa ubaci sve sastojke jedan po jedan, cijelo vrijeme miješajući smjesu.

Neka ti se tava dobro zagrije, a maslac otopi. Peci manje palačinke, oko 1 minutu sa svake strane. Trebale bi se napuhati kao američke palačinke.

Zobene palačinke možeš poslužiti na lijepim tanjurima, poslagane jedna na drugu u obliku tornja. Prelij ih zdravim čokoladnim namazom ili domaćim džemom od jagoda. Osim što je hranjiv, ovaj zdravi desert izgleda i vrlo lijepo – idealno da zadiviš svoju obitelj za blagdanskim stolom!

Slatki kruh od mrkve

Mrkva u kolaču kod mnogih ljudi izaziva upitnike iznad glave, ali vjeruj nam, ovaj kolač želiš probati!

Mrkva je zbog svoje prirodne slatkoće odličan sastojak u zdravim desertima. A dodatan je bonus to što će ih obogatiti obiljem vitamina i minerala. Kombinacija pirovog i raženog brašna odlična je zdrava zamjena za obično bijelo brašno, a daje vrlo bogatu teksturu. Oba brašna obiluju vlaknima, mineralima, a osobito vitaminima A i C.

Za pripremu ti neće trebati mnogo vremena, što znači da ga možeš pripremiti čak i ako si u blagdanskoj žurbi!

SASTOJCI:

  • 4 jaja
  • 150ml kokosovog ulja
  • 140g integralnog pirovog brašna
  • 80g raženog brašna
  • 150g smeđeg šećera
  • 220g ribane mrkve
  • 1 žličica sode
  • Mješavina začina za medenjake

PRIPREMA:

Najprije očisti i naribaj mrkve. Pirovo i raženo brašno, mješavinu začina te sodu možeš pomiješati zajedno u zasebnoj zdjeli. Odvaži i pripremi sve ostale sastojke jer ćeš postepeno sve ubacivati dok miksaš smjesu. Pećnicu pripremi na 180℃.

U veliku zdjelu ubaci jaja i šećer, pa ih muti mikserom na najvećoj brzini nekih 7- 8 minuta. Zatim dodaj kokosovo ulje, minutu nakon toga ribanu mrkvu pa postepeno sipaj i svo brašno.

Kad vidiš da se sve dobro sjedinilo, možeš završiti s miksanjem. Smjesu ulij u duguljasti  kalup za kruh, kojeg ćeš prije dobro namastiti ili obložiti papirom za pečenje. Neka se kolač peče oko 45 minuta. Da li je gotov možeš provjeriti čačkalicom – ako iz kolača izađe čista, znači da ga možeš izvaditi iz pećnice!

Želimo ti zdrav i bogat Uskrs!