Zdravi i jednostavni božićni keksi koji mirišu na blagdane!

Zdravi i jednostavni božićni keksi koji mirišu na blagdane!

Jeste li spremni za blagdane? Ovi zdravi božićni keksi od integralnog brašna zaslađeni su medom, a cimet i vanilija kao ukusni dodatci ispunit će vaš dom onim poznatim božanstvenim mirisom blagdana. Oblikujte tijesto u razne zabavne oblike i ponovno osjetite onu iskrenu dječju radost.

Sama priprema oduzet će vam do 20 minuta, ali imajte na umu to da tijesto mora malo odstajati u hladnjaku. Od te količine dobit ćete 15 – 20 komada, ovisno o veličini. Želite li da ti zdravi božićni keksi razvesele i vaše kolege na poslu, svakako udvostručite količine u receptu!

Priprema je jednostavna – čak i za početnike.

Zdravi božićni keksi s cimetom

Potrebni sastojci:

  • 230 g integralnog brašna
  • 70 g omekšanog maslaca
  • 70 g meda
  • 1 veće jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica cimeta
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli

Potrebni sastojci za glazuru:

  • 60 g šećera u prahu
  • ¼ žličice ekstrakta vanilije
  • 3 – 4 žlice bademova mlijeka

Priprema

  1. Prije nego što počnete pripremati kekse, izvadite na vrijeme sve iz hladnjaka. Važno je da svi sastojci budu na sobnoj temperaturi.
  1. U većoj zdjeli pomiješajte integralno brašno, cimet, sol i prašak za pecivo. Stavite sa strane.
  1. U drugoj zdjeli mikserom umutite maslac i med sve dok smjesa ne postane lagana i prozračna. Dodajte jaje i vaniliju te miksajte na srednjoj brzini dokle god se sve ne sjedini.
  1. Polako dodajte suhe sastojke iz prve zdjele miksajući niskom brzinom. Smjesa treba biti meka, ali ne i ljepljiva. Ako vam se tijesto lijepi za zdjelu, dodajte još brašna – žličicu po žličicu. Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i ostavite ga u hladnjaku najmanje 1 – 2 sata, a može i tijekom noći.
  1. Zagrijte pećnicu na 180 ℃ i pripremite plitku posudu za pečenje.
  1. Tijesto izvadite iz hladnjaka i ostavite ga nekoliko minuta na sobnoj temperaturi da se blago omekša. Po čistoj radnoj površini posipajte žlicu ili dvije brašna pa kuhinjskim valjkom lagano razvaljajte tijesto na debljinu od 0,5 do 1 centimetra. Imajte na umu to da će keks, što bude deblji, biti mekši.
  1. Izvadite svoje omiljene kalupe i iz razvaljanog tijesta izrežite željene oblike. Ostatke skupite, spojite i ponovno izvaljajte da dobijete još kolačića. Ponavljajte sve dok vam ne ponestane tijesta.
  1. Pecite 8 – 10 minuta ili dok ne primijetite da su rubovi poprimili svjetlozlatnu boju. Pričekajte da se ohlade pa ih prelijte glazurom.
  1. Glazuru ćete napraviti tako da sve sastojke ubacite u manju zdjelicu i miješate pjenjačom dok ne uklonite grudice. Dodavanjem mlijeka smjesu možete učiniti rjeđom ako tako želite. Ukrasite te jednostavne božićne kekse dobivenom glazurom, a bilo kakve druge jestive ukrase dodajte odmah, dok je glazura još svježa.

I to je to, vaši su zdravi i jednostavni božićni keksi gotovi!