Piletina je zaista jedna od najsvestranijih namirnica! Može se pripremati na gotovo sve moguće načine i vrlo se lako uklapa u gotovo svako slano jelo. Nizak udio masti i nula ugljikohidrata čine pileća prsa idealnim saveznikom u postizanju raznih fitness ciljeva. Zato je zdravi ručak s piletinom odličan izbor! Bilo da se radi o mršavljenju ili dobivanju mase, ovo meso svakako želiš imati na svom jelovniku.
Pileća prsa na 100 g sadrže samo 120 kalorija i smatraju se visoko kvalitetnim izvorom proteina. Sadrže svih 9 esencijalnih aminokiselina, a bogata su i vitaminima B3, B5, B6, B9, B12, D i E te važnim mineralima poput fosfora, kalija i selena.
Brza i jednostavna za napraviti, pileća su prsa sjajna namirnica i za kuhare početnike! Ovaj ti recept neće uzeti mnogo vremena, a ipak sadrži i malu dozu kreativnosti. Zdravi ručak s piletinom ne mora biti dosadan!
Zato zasuci rukave i isprobaj ga odmah nakon idućeg treninga!
Punjena piletina s povrćem na grillu
SASTOJCI:
- 500g pilećih prsa
- 80g svježeg proteinskog sira
- 100g svježeg špinata
- 2 mrkve
- 1 veća paprika
- 1 manja tikvica
- 1 crveni luk
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 žličica origana
- Par žlica maslinovog ulja
- Sol i papar
PRIPREMA:
Zagrij pećnicu na 180℃.
Pileća prsa posoli i popapri. Zatim poprečno izreži utore u mesu pazeći da ne probiješ nožem na drugu stranu. Špinat nasjeckaj i pofuri vrućom vodom. Pusti da se procijedi pa ga umiješaj sa sirom i protisnutim češnjakom. Ovom ćeš smjesom napuniti utore urezane u piletini. Napunjeno meso stavi peći u pećnicu 20-25 minuta.
Dok se meso peče, očisti i operi povrće. Sve nasjeckaj na trakice srednje veličine i u jednoj zdjeli promiješaj s 2-3 žlice maslinovog ulja, origanom, paprom i soli. Možeš dodati i druge začine po želji. Sve to ubaci u zagrijanu tavu i peci na srednjoj vatri dok ne omekša. Svako malo promiješaj da se povrće ravnomjernije skuha. Idealno je da to napraviš na grill tavi, ali i obična će poslužiti.
Za kraj, sve posluži na tanjuru, a za dodatni nutritivni boost dodaj sa strane i salatu po želji!
P.S. Ako radiš na mršavljenju i imaš ograničen unos masti, povrće možeš napraviti i na pari. Tada ti ne treba ulje, a ovaj će zdravi ručak s piletinom biti jednako ukusan!