X

Cardio prije ili poslije treninga snage?

Cardio prije ili poslije treninga snage?

Za postizanje gotovo bilo kojeg fitness cilja potrebno je u svoju trening rutinu ubaciti i cardio i trening snage.

Objavljeno 21 siječnja, 2022

Ovo je česta tema rasprave u fitness zajednici. Neki strastveno zagovaraju cardio prije treninga snage, dok drugi smatraju da je puno bolji efekt ako se odradi nakon.

Cardio sam po sebi ima brojne benefite kako za fizičko tako i za mentalno zdravlje. Pomaže u održavanju srca, krvožilnog sustava i pluća u zdravom stanju, a također ubrzava metabolizam te pomaže u mršavljenju.

Za postizanje gotovo bilo kojeg fitness cilja potrebno je u svoju trening rutinu ubaciti i cardio i trening snage. Jedna opcija je da neke dane u tjednu odradiš jedno, a druge dane drugo. No, u posljednje  je vrijeme sve češća opcija kombiniranje cardia i snage u jedan trening, što se može vidjeti i u sve većoj popularnosti HIIT i Insanity metoda vježbanja. MultiSport partneri OrlandoFit, Magic Well i Točkica na i nude ti ovu vrstu treninga, te ih možeš isprobati već danas!

No, i dalje ostaje pitanje: koja kombinacija je najbolja?

Kratak odgovor je – ovisi.

zena na traci za trcanje multisport

Trebaš li trening početi s cardiom?

Cardio je uvijek koristan za zagrijavanje!

Desetak minuta vježbi poput niskog skippinga ili jumping jacka će ti sasvim sigurno ubrzati puls i zagrijati mišiće. Tako ćeš svoje tijelo dobro pripremiti za nadolazeće napore i smanjiti mogućnost ozljede. Zato se uvijek prije vježbanja treba dobro zagrijati.

No, sve duže od toga već postaje pravi cardio trening i to je ono što je u stvari predmet rasprave.

Mnogi fitness stručnjaci smatraju da je cardio trening bolje odraditi nakon treninga snage. Logika je ta da ako kreneš s cardiom, potrošit ćeš dobar dio zaliha energije potrebne za anaerobno vježbanje poput dizanja utega. U prijevodu, mišići će ti već biti umorni u trenu kad od njih tražiš najveći napor.

Po istoj logici, ako svoj trening započneš s treningom snage, iscrpit ćeš zalihe ugljikohidrata u mišićima. To znači da ćeš do cardio treninga već početi trošiti svoje masne zalihe. U suštini, ova bi ti metoda trebala pomoći brže skinuti kile i masne naslage.

Međutim, mnogi se s ovim viđenjem ne slažu, a ni dosadašnja istraživanja još nisu uspjela sasvim jasno potvrditi istinitost ove teze.

Što je onda bolje?

Za prosječnog rekreativca zapravo i nije toliko bitno što će u treningu doći prvo. Mnogo je važnije u treninzima biti dosljedan, nego li razbijati glavu oko toga na koji ćeš način izgubiti 10 kalorija više.

No, evo nekoliko smjernica Američkog vijeća za tjelovježbu koje ti ipak mogu pomoći da odlučiš koja kombinacija je za tebe najbolja. Sve zapravo ovisi o tome što želiš postići.

Ako ti je glavni fitness cilj:

  • povećati kapacitet pluća i svoju izdržljivost, odradi cardio prvi
  • mršavljenje, odradi prvo trening snage
  • generalno raditi na svojoj snazi, odradi prvo trening snage
  • jačanje donjeg dijela tijela, odradi prvo trening snage
  • jačanje gornjeg dijela tijela, odaberi po volji
  • generalan i nije usmjeren ni na izdržljivost ni na snagu, onda svoj trening započni s onim što ti se manje sviđa – tako su manje šanse da ćeš zbog umora odustati

Sad kad znaš koja kombinacija tebi najbolje odgovara, već na idućem treningu možeš od toga izvući najviše!

Obuj tenisice i kreni sa svojom MultiSport karticom u teretanu po novu pobjedu!

Saznajte više o tome kako koristiti MultiSport

MULTISPORT U BROJEVIMA

1.500+

PODUZEĆA I INSTITUCIJA KORISTI NAŠE USLUGE

2018.

ULAZIMO NA HRVATSKO TRŽIŠTE

35.000+

ZADOVOLJNIH ZAPOSLENIKA KORISTI MULTISPORT KARTICU