6 namirnica od kojih se pripremaju zdravi božićni kolači

6 namirnica od kojih se pripremaju zdravi božićni kolači

Zdravi božićni kolači koji se peku u pećnici i očaravajući mirisi koji se šire kućom… Nije li to važan dio blagdanskog duha? Ako ste se cijele godine trudili, vježbali i mršavjeli, nadolazeći blagdani mogu u vama izazvati različite osjećaje. No ne trebate se bojati svakojakih slastica koje će se naći na blagdanskom stolu!

U ovom ćete blogu pronaći popis fantastičnih namirnica koje možete umijesiti u svoje kolače da biste ih učinili zdravijima. Tako možete i dalje bezbrižno uživati u čarobnom ugođaju blagdana i druženju s najdražima.

1) Integralno brašno

Tradicionalni se kolači obično prave od običnog bijelog brašna. Ono je vrlo podatno, ukusno i lako za obradu, ali je nutritivno siromašno. To znači da će nam u kombinaciji sa šećerom dati samo energiju, ali tu neće biti mnogo nutrijenata koje bi naše tijelo moglo iskoristiti.

Na svu sreću, integralno brašno je tu da nam pomogne kako bismo zamijesili zdravije božićne kolače! Takvo brašno tijekom obrade zadržava većinu hranjivih tvari jer su zrna žitarica zapravo netaknuta. Ona imaju niži glikemijski indeks te su bogata vlaknima koja nisu važna samo za probavu nego i za osjećaj sitosti. To je iznimno važno u predblagdansko doba kad smo skloni prejedanju.

Najčešće se upotrebljava integralno pšenično brašno, no sjajan izbor može biti i pirovo ili raženo brašno.

Važno je znati da, iako je zdravije, integralno brašno nema mnogo glutena. To znači da ga je teže umijesiti, osobito za kolače. Zato se u pripremi najčešće miješa s običnim bijelim brašnom kako bi se nadoknadio taj nedostatak. Zdravi božićni kolači katkad su suviše suhi, pa računajte da će vam trebati malo više tekućih sastojaka poput mlijeka, vode ili jogurta.

Ako prvi put upotrebljavate integralno brašno, imate dvije mogućnosti. Prva je ta da ne upotrijebite čisto integralno brašno, već ga pomiješajte s običnim bijelim. I to je dobar prvi korak!

Druga je mogućnost da se čvrsto držite provjerenih recepata i omjera koje pronađete u njima.

2) Kakao ili tamna čokolada

Što su blagdani bez čokolade?

Dobra je vijest da se ne trebate potpuno odreći čokolade kako biste se zdravo hranili. Ali možete odabrati zdraviju čokoladu!

Kakao je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Pun je antioksidansa i odličan je izvor željeza, kalcija, magnezija i mnogih drugih minerala. Stoga izrazito pozitivno djeluje na naše zdravlje i raspoloženje, a njegov božanstveni okus i miris ne moramo ni komentirati.

Zato za pripremu kolača birajte čisti kakao bez dodatka šećera. Pozorno pročitajte sastojke na etiketi! Umjesto obične čokolade za kuhanje upotrijebite tamnu čokoladu s većim udjelom kakaa.

3) Cimet

Miris cimeta za mnoge je očaravajući miris blagdana.

No jeste li znali koliko je cimet i zdrav?

Slično kao kakao, cimet je izrazito bogat antioksidansima te na organizam djeluje protuupalno. Izvor je cinka, magnezija, kalcija i željeza te vitamina E i B6. Sve nam to daje energiju i štiti nas od starenja!

Zato slobodno u svoje kolače ove blagdanske sezone dodajte malo više cimeta kako biste probudili božićni duh i pobrinuli se za svoje tijelo.

Cimet je dostupan u prahu ili štapićima te njime osim kolača možete obogatiti i mnoga blagdanska pića, a kad god možete, birajte cejlonski cimet.

4) Đumbir

Među mnogima u nizu zdravih začina đumbir je još jedna fantastična namirnica koju možete upotrijebiti u pripremanju svojih zdravih božićnih kolača.

U Kini i Indiji već se stoljećima upotrebljava za liječenje raznih probavnih problema, a voljeli su ga čak i Rimljani. Djeluje protuupalno i dobar je izvor kalcija, bakra, magnezija, mangana i drugih minerala. 

Vaši će kolači uz dodatak đumbira dobiti blago pikantnu, ali osvježavajuću i egzotičnu notu. S njime možete napraviti ukusne medenjake, kekse, pite, ali i bilo kakve slastice u koje stavljate orašaste plodove.

Đumbir možete kupiti svjež, u obliku korijena ili u prahu.

5) Zobene pahuljice

Zobene pahuljice svakako su jedan od popularnijih sastojaka kad se pripremaju zdravi božićni kolači, a na internetu postoji zaista pregršt recepata.

Mnogi ih često jedu za doručak u obliku kaše, ali zaista se isplati staviti ih u kolače!

Bogate su magnezijem, cinkom, fosforom i željezom te vitaminima B1 i B5. Obiluju i vlaknima što je sjajno za probavu i sitost – manja količina takvih kolača bit će vam dovoljna da kažete dosta.

Od zobenih pahuljica možete pripremati keksiće, torte, pite, palačinke i mnoge druge kolače. Ovisno o receptu, mogu vam zatrebati pahuljice sitnijeg ili krupnijeg tipa, a katkad će vam trebati i zobeno brašno. Zato pozorno čitajte recepte.

6) Kokosovo ulje

U mnogim je receptima nužno upotrijebiti ulje, makar i da biste samo namastili posudu za pečenje.

Rafinirana ulja koja se najčešće upotrebljavaju zapravo su najnezdravija. Slično kao i kod bijelog brašna, ona su toliko rafinirana i obrađena da su u tom procesu uglavnom izgubila svoju nutritivnu vrijednost. A to za nas znači prazne, bezvrijedne kalorije!

Kokosovo ulje sjajan je izbor za kolač, osobito ako je hladno prešano!

Vrlo dobro podnosi visoke temperature i ima solidan nutritivni sastav bogat antioksidansima. Postoje čak i neke naznake da može pomoći u potrošnji kalorija i kontroli sitosti te je sjajno za zdravlje kože i kose.

Zato u svojem idućem receptu pokušajte obično ulje zamijeniti kokosovim.

Jeste li već upotrijebili ove sastojke u kolačima?