Mršavljenje zaista može biti izazovno. Odluke o tome što, koliko i kada jesti sada postaju nešto kompliciranije. Zato nam uvelike može pomoći to da kod kuće imamo nekoliko zdravih i niskokaloričnih namirnica koje možemo dodati gotovo svakom obroku! Hrana koja ne deblja doista postoji.
Zato smo vam pripremili popis od 7 namirnica koje, unatoč tomu što imaju malo kalorija, u sebi kriju pravo malo nutritivno bogatstvo.
Većina dijeta može vas dovesti u opasnost da svoje tijelo lišite ne samo viška kilograma već i važnih nutrijenata. Stoga je važno znati koje nutritivno bogate namirnice možemo bez brige uvrstiti u svaki jelovnik kako bismo mršavjeli zdravo!
1) Špinat
Špinat je namirnica koja bi se trebala naći u svačijem jelovniku!
Zbog svojeg je nutritivnog bogatstva i malo kalorija idealna namirnica za sve koji žele smršavjeti.
Iako 100 g špinata sadržava samo 23 kalorije, on svejedno obiluje nizom vitamina i minerala. Vitamin A, B9, C i K te željezo, magnezij i kalij samo su neki od njih! Zato je špinat idealna namirnica koja nam neće pokvariti kalorijsku računicu.
Špinat je lako uvrstiti u većinu jela i ne treba ga pretjerano termički obrađivati.
Možete jesti sirov špinat u smoothiejima ili salati, na lešo, u varivima i umacima. Sjajno će poslužiti i za punjenje – za ideju pogledajte ovaj recept za zdrav ručak s piletinom!
2) Grejp
Grejp je zdravo voće blago gorkog okusa.
U 100 g grejpa naći će se samo 42 kalorije. Grejp je dobar izvor vitamina A i C te kalija i drugih minerala. Može vam pružiti i pristojnu količinu vlakana pod uvjetom da tijekom cijeđenja ne uklonite pulpu!
Dodajte ga u smoothie ili od njega napravite sok! To je idealno za one dane kad vam dosadi voda. Sok dobiven cijeđenjem grejpa možete također iskoristiti da začinite salatu ili napravite zdrav kolač.
Grejp je hrana koja doista ne deblja!
3) Losos
Losos je već postao klasik zdrave prehrane. Ta riječna riba jedna je od najkvalitetnijih namirnica koju možemo konzumirati.
Primjerice, 100 g lososa sadržava otprilike 200 kalorija, ali je iznimno zdrav jer obiluje omega-3 masnim kiselinama koje blagotvorno djeluju na sve vrste upala. Upravo su tihe upale u tijelu one koje otežavaju mršavljenje i pogoduju kardiovaskularnim bolestima. Zato losos doista može postati vaš saveznik na putu do zdravog tijela!
Losos je dobar izvor proteina, a idealno ga je kombinirati s povrćem poput brokule koje će osigurati unos vlakana. Ta je riba posebna i po tome što sadržava mnogo vitamina D, a to je rijetkost u hrani.
Losos se najjednostavnije priprema pečenjem u tavi ili pećnici, a idealan je i kao zdrava večera!
4) Sjemenke
Sjemenke su prave male riznice mikronutrijenata!
Izvrstan su izvor zdravih masnoća, ali i proteina. Obiluju vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Većina sjemenki ima visoku kalorijsku vrijednost, no ne unosimo ih toliko puno na dan, pa u pravilu neće negativno utjecati na kalorijsku vrijednost obroka.
Izbor sjemenki doista je velik i svatko će naći nešto za sebe! Sezam, lan, chia te sjemenke suncokreta i bundeve samo su neke od najpoznatijih.
Najbolje je držati mješavinu različitih sjemenki u posebnoj posudici i posipati ih po gotovim obrocima. Neće utjecati na okus jela, a unijet ćete pregršt važnih mikronutrijenata! Možete ih još ubaciti u smoothie, domaći kruh ili namaze.
Sjemenke su najlakši način da svoju prehranu učinite nutritivno bogatijom!
5) Brokula
Brokula je prava hrana koja ne deblja – 100 g sadržava samo 34 kalorije.
Bogata je vitaminom C, K1, folatima, kalijem i željezom. Osim toga, u njoj ćete pronaći i antioksidanse poput kvercetina koji pomaže sniziti visok krvni tlak. Brokula je odlična pomoć za smanjenje kolesterola, pomoći će i zdravlju vaših očiju, a jedna je studija pokazala i da unos kupusastog povrća poput brokule smanjuje opasnost od nekoliko vrsta raka.
Zato brokula nije samo namirnica koja vam može biti odličan saveznik u mršavljenju već je odlična i za prevenciju!
6) Kvinoja
Ta se biljka, podrijetlom iz Južne Amerike, doista može ponositi svojim nutritivnim svojstvima.
Kvinoju često upotrebljavamo kao žitaricu, no ona je zapravo sjemenka te je stoga dobila status pseudožitarice. Posebna je po tome što je bogata proteinima i sadržava svih 9 esencijalnih aminokiselina što je zaista rijetkost za jednu biljnu namirnicu. Zbog toga je odlična za vegane, vegetarijance i sve ostale koji žele smanjiti unos mesa.
Bogata je željezom, kalijem, magnezijem i vitaminima skupine B. Ne sadržava gluten!
Primjerice, 100 g kvinoje sadržava otprilike 360 kalorija što zaista nije mnogo. Pogotovo kad uračunamo svu nutritivnu vrijednost koju dobijemo njezinom konzumacijom.
7) Kupus
Kupus je namirnica za koju smo naviknuli da je sastavni dio tradicionalnih jela poput sarme ili bunceka s kiselim zeljem, a često ga znamo naribati na salatu. Nije slučajnost da ga se tradicionalno sparuje s masnijim jelima. Naime, kupus će pospješiti izgaranje kalorija!
Osim što poznatim jelima daje posebnu notu, obogaćuje ih i mnogobrojnim vitaminima, mineralima i antioksidansima koje sadržava. Osobito obiluje vitaminom C, K i B6, a dobar je izvor i kalija, kalcija i beta-karotena. Zbog svega toga kupus će nam pomoći kad nam padne imunitet ili obolimo od prehlade ili gripe.
Usto, 100 g kupusa sadržava samo 24 kalorije! Kupus možete kuhati, dinstati, kiseliti, a ako želite potpuno iskoristiti njegovo nutritivno obilje, svakako češće jedite sirov kupus.