Izaziva li ti pomisao na blagdanski stol tjeskobu? Toliko se trudiš oko treninga i zdrave prehrane, osjećaš svoj napredak i sad te strah da ćeš pokleknuti pred slasnim čudima punih masti i šećera. Lijepo je kad se obitelj okupi za stolom, ali tada raste i pritisak da bjesomučno jedemo. Na slasticama se čovjek nekako najlakše spotakne. No u pomoć ti mogu priskočiti zdravi deserti koje je lako pripremiti!
Dobra je vijest da se tradicionalni Uskršnji doručak već sastoji od hranjivih i zdravih namirnica poput mladog luka, rotkvica, jaja i svježih rajčica. Jednako tako, i od slatkih jela možeš napraviti nutritivno hranjive verzije.
Pripremi ove zdrave deserte i ponesi ih za blagdanski stol. Vidjet ćeš, osvojit će i najtvrdokornije slatkoljupce!
Zdrave čokoladne kuglice
Ove čokoladne kuglice idealna su zamjena za popularna čokoladna jaja koja se za Uskrs uvijek nađu za stolom. Svom ćeš tijelu osigurati hranjivost kakaa i orašastih plodova, a tvoja će potreba za slatkim biti zadovoljena. No najbolje od svega: njihova je priprema vrlo jednostavna i kratka. Uz to – ne treba ti ni pećnica!
SASTOJCI:
- 100g mljevenih lješnjaka
- 50g mljevenih oraha
- 60g datulja
- 40g kakao praha
- Prstohvat soli
- ½ žličice cimeta
PRIPREMA:
Datulje bez koštica sitno nasjeckaj ili usitni u multipraktiku. Sve sastojke rukama umiješaj u istoj posudi dok se smjesa ne poveže. Tad ih oblikuj u kuglice, a za ljepši izgled ih možeš uvaljati u kokos ili mljeveni integralni keks.
I to je to!
Do posluživanja ih čuvaj u hladnjaku, a uz njih možeš gostima ponuditi i svježe bobice!
Palačinke od zobi
Nijedan popis zdravih deserata nije potpun bez zobenih palačinki. Njih vole i mladi i stari! Zob je puna vlakana, minerala i vitamina E te B kompleksa. Ona tijekom probave povećava svoj volumen. To znači da pomaže u regulaciji apetita, odnosno, doprinosi osjećaju sitosti, a to ti može biti osobito korisno u blagdansko vrijeme. Zato je zob idealan saveznik u mršavljenju! Stoga, umjesto da si tijekom dijete strogo zabranjuješ slatko, neka ti ovakvi zdravi deserti budu nagrada za sav uloženi trud.
SASTOJCI:
- 250g sitnih zobenih pahuljica
- 250ml mineralne vode
- 250ml biljnog mlijeka
- 2 jaja
- 2 banane
- 2 žlice kokosovog šećera
- ½ praška za pecivo
- Prstohvat soli
- Maslac – za pečenje
PRIPREMA:
Najprije umuti jaja, šećer i sol. Banane zgnječi vilicom pa ubaci sve sastojke jedan po jedan, cijelo vrijeme miješajući smjesu.
Neka ti se tava dobro zagrije, a maslac otopi. Peci manje palačinke, oko 1 minutu sa svake strane. Trebale bi se napuhati kao američke palačinke.
Zobene palačinke možeš poslužiti na lijepim tanjurima, poslagane jedna na drugu u obliku tornja. Prelij ih zdravim čokoladnim namazom ili domaćim džemom od jagoda. Osim što je hranjiv, ovaj zdravi desert izgleda i vrlo lijepo – idealno da zadiviš svoju obitelj za blagdanskim stolom!
Slatki kruh od mrkve
Mrkva u kolaču kod mnogih ljudi izaziva upitnike iznad glave, ali vjeruj nam, ovaj kolač želiš probati!
Mrkva je zbog svoje prirodne slatkoće odličan sastojak u zdravim desertima. A dodatan je bonus to što će ih obogatiti obiljem vitamina i minerala. Kombinacija pirovog i raženog brašna odlična je zdrava zamjena za obično bijelo brašno, a daje vrlo bogatu teksturu. Oba brašna obiluju vlaknima, mineralima, a osobito vitaminima A i C.
Za pripremu ti neće trebati mnogo vremena, što znači da ga možeš pripremiti čak i ako si u blagdanskoj žurbi!
SASTOJCI:
- 4 jaja
- 150ml kokosovog ulja
- 140g integralnog pirovog brašna
- 80g raženog brašna
- 150g smeđeg šećera
- 220g ribane mrkve
- 1 žličica sode
- Mješavina začina za medenjake
PRIPREMA:
Najprije očisti i naribaj mrkve. Pirovo i raženo brašno, mješavinu začina te sodu možeš pomiješati zajedno u zasebnoj zdjeli. Odvaži i pripremi sve ostale sastojke jer ćeš postepeno sve ubacivati dok miksaš smjesu. Pećnicu pripremi na 180℃.
U veliku zdjelu ubaci jaja i šećer, pa ih muti mikserom na najvećoj brzini nekih 7- 8 minuta. Zatim dodaj kokosovo ulje, minutu nakon toga ribanu mrkvu pa postepeno sipaj i svo brašno.
Kad vidiš da se sve dobro sjedinilo, možeš završiti s miksanjem. Smjesu ulij u duguljasti kalup za kruh, kojeg ćeš prije dobro namastiti ili obložiti papirom za pečenje. Neka se kolač peče oko 45 minuta. Da li je gotov možeš provjeriti čačkalicom – ako iz kolača izađe čista, znači da ga možeš izvaditi iz pećnice!
Želimo ti zdrav i bogat Uskrs!