X

Funkcionalni trening

Funkcionalni trening

Funkcionalni trening pravi je izbor za vas ako želite vratiti svoju staru snagu i izdržljivost.

Objavljeno 20 lipnja, 2022

Osjećate li u posljednje vrijeme da vaše tijelo nije više kao što je nekad bilo?

Zamislite kako bi bilo kad biste se ponovno osjećali snažnim i spremnim za svaki izazov! Kad bi vam bilo potpuno svejedno hoćete li se voziti dizalom ili uspinjati stubama, kad biste se s lakoćom saginjali ako bi vam nešto ispalo ili kad iduću selidbu ne biste završili s bolovima u leđima.

Funkcionalni trening pravi je izbor za vas ako želite vratiti svoju staru snagu i izdržljivost.

Zašto?

Jer je upravo to vrsta tjelovježbe kojoj je cilj pomoći tijelu da bolje funkcionira u svakodnevnom životu, odnosno da zadrži sposobnosti koje su mu prirodne.

Nastavite čitati da saznate više!

Što je funkcionalni trening?

Za početak je važno razumjeti da je naše tijelo stvoreno tako da se kreće na određene načine.

Primjerice, gornjim dijelom tijela vučemo i guramo, koljena savijamo da bismo čučnuli i slično. Budući da je danas većina nas zbog svojeg posla vezana za stol, rijetko imamo priliku spontano vježbati pokrete koji su nam prirodni. A mišići kojima se ne koristimo s vremenom slabe.

Jednako tako vrlo rijetko u jednom pokretu savijamo samo jedan zglob. Još se rjeđe događa da se koristimo samo jednim mišićem!

Zato takve vježbe nisu ključne za funkcionalni trening.

Umjesto toga, funkcionalni trening usmjeren je upravo na cjelovite pokrete. Cilj je vježbama svjesno aktivirati više mišića, mišićnih skupina i zglobova odjednom. Zbog toga mnoge vježbe potiču jačanje mišića trupa jer iz njega proizlazi stabilnost cijelog tijela. Funkcionalni trening potaknut će vas da razvijate svoje tijelo na sve moguće načine. To znači da ćete raditi na snazi, brzini, izdržljivosti i eksplozivnosti!

Naši se mišići tako potiču da zadrže svoju prirodnu funkcionalnost na svim razinama. Čak i ako veći dio dana provodimo sjedeći.

Ovaj tip tjelovježbe, naravno, nije jedini koji aktivira više mišića odjednom. Od drugih se pristupa najčešće razlikuje u vrsti vježbi i rekvizita kojima se koristimo te načinu na koji su treninzi koncipirani.

Koje su prednosti funkcionalnog treninga?

Od redovitih funkcionalnih treninga možete imati mnogo koristi, osobito ako vas vaše tijelo u posljednje vrijeme sve više upozorava: „Vrijeme je da se pokreneš!” Evo koje su prednosti funkcionalnog treninga!

1)   Svakodnevni zadaci postaju lakši

Penjanje po stubama, saginjanje, premještanje namještaja i nošenje teških stvari više vam neće biti problem. Zbog usmjerenosti na vježbanje pokreta koji su nam prirodni, funkcionalni će vas trening dobro pripremiti za većinu svakodnevnih izazova. A u idućoj se selidbi možda nećete ni oznojiti!

2)   Smanjuje rizik od ozljede

Mnoge ozljede nastaju zbog nedostatka ravnoteže i lošeg držanja tijela. Zato se mnogima ukliješte leđa kad dižu nešto teško. Funkcionalnim ćete vježbama vratiti snagu i uspostaviti ravnotežu svojeg tijela što će znatno umanjiti opasnost da se ozlijedite. Ta će se prednost prenijeti i na druge aktivnosti. Zato vam ovaj oblik treninga može koristiti i ako se bavite nekim sportom u kojemu se trebate puno služiti određenim mišićima, primjerice tenisom!

3)   Ne trebaju vam skupirekviziti

Dobar dio vježbi koje su dio funkcionalnog treninga može se odraditi samo s pomoću težine vlastita tijela. To znači da vam je potrebna samo kvalitetna sportska odjeća i dobra volja! Mudro je uložiti novac i u dobrog trenera koji će znati sastaviti plan treninga prilagođen vama i vašoj startnoj poziciji. Ali na kraju članka vidjet ćete da ni to nije problem!

4)   Odličan je izbor za mršavljenje!

Ovaj tip treninga potiče vas da se istodobno koristite s više mišićnih skupina. To znači da u istom vremenu potrošite više kalorija nego što je slučaj s vježbama koje su usmjerene samo na točno određene mišiće. Zbog toga je funkcionalno vježbanje efikasan način da istopite višak masti! Ako ne znate koliko često trebate trenirati da biste postigli željeni napredak, odgovor ćete pronaći u ovom članku.

Dođite na funkcionalni trening s MultiSport karticom!

Sad kad sve znate, mislite li da je vrijeme da na svojoj koži osjetite sve prednosti ovog treninga?

Mi mislimo da nema boljeg trenutka od ovog sada za pokretanje pozitivne promjene!

MultiSport je tu da vas u tome podrži. Pronađite na popisu naših partnera sportski objekt koji vam je najbliži i izaberite svojeg trenera. Donesite odluku da ćete na svoj prvi funkcionalni trening otići već danas!

Saznajte više o tome kako koristiti MultiSport

MULTISPORT U BROJEVIMA

1.500+

PODUZEĆA I INSTITUCIJA KORISTI NAŠE USLUGE

2018.

ULAZIMO NA HRVATSKO TRŽIŠTE

35.000+

ZADOVOLJNIH ZAPOSLENIKA KORISTI MULTISPORT KARTICU