X

Kako potaknuti timski rad na poslu? 4 konkretna savjeta

Kako potaknuti timski rad na poslu? 4 konkretna savjeta

Imate li osjećaj da biste mogli postići mnogo bolje poslovne rezultate kad bi vaš tim bolje surađivao? Da, vjerojatno ste u pravu – timski rad nužan je u gotovo svakom poslu.

Objavljeno 11 studenoga, 2022

Imate li osjećaj da biste mogli postići mnogo bolje poslovne rezultate kad bi vaš tim bolje surađivao? Da, vjerojatno ste u pravu – timski rad nužan je u gotovo svakom poslu. Povezanost suradnika i zajednički timski duh mogu znatno povećati produktivnost, lojalnost i kreativnost! No kako potaknuti timski rad na poslu?

U nastavku vam donosimo 4 konkretna savjeta koja možete primijeniti na svoj tim. Malo toga se može postići preko noći, no ulaganje truda u primjenu ovih savjeta kad-tad će donijeti rezultate. Zato počnite što prije!

1)  Otvoreno komunicirajte za bolji timski rad

U odličnim timovima zaposlenici su otvoreni jedni prema drugima. Slobodno razmjenjuju ideje, dijele dobronamjerne kritike i upuštaju se u kreativne rasprave. Sve to unapređuje poslovanje, učinkovitost i osobito kreativnost! Ako primijetite da neki članovi tima izbjegavaju komunikaciju ili su u njoj previše nasrtljivi, to vam je znak da nešto nije kako treba.

Važan je dio dobre komunikacije i slušanje! Svi članovi tima trebaju biti spremni saslušati tuđe ideje i svatko treba dobiti priliku da kaže što misli. Dobro slušanje znači da svi obraćaju pozornost kad netko govori umjesto da se isključe i bave svojim mislima.

Važno je i to da članovima svojeg tima dajete dovoljno informacija o projektu, očekivanjima, njihovu napretku i slično. Takva otvorena komunikacija pokazat će vašem sugovorniku da je važan dio tima i da je njegov rad važan! Zato im iskreno odgovorite na pitanja.

2)  Potaknite međusobno razumijevanje i empatiju

Empatija i međusobno razumijevanje povezat će vaš tim i izgraditi povjerenje koje je ključno za uspješan timski rad. Time stvarate temelje za sjajne međuljudske odnose i osjećaj odanosti ne samo prema timu nego i prema tvrtki!

Činjenica je da svi griješimo. I svaki član tima (pa i vi) u nekom će trenutku pogriješiti i zatrebati pomoć svojih kolega u ispravljanju učinjene pogreške. To je jednostavno neizbježno. Ako članove svojeg tima poštedite osuda i poniženja i pružite im podršku i razumijevanje, svi će se problemi i sve krize mnogo lakše riješiti. Tako ćete smanjiti mogućnost da vaši suradnici skrivaju svoje pogreške u strahu od osude! Sve je probleme tako lakše spriječiti.

Jednako tako katkad će nečija produktivnost pasti zbog osobnih problema. Tim koji njeguje osjećaj zajedništva podržat će kolegu ili kolegicu u nevolji, a sasvim sigurno će s vremenom zauzvrat dobiti mnogo više.

Zato ne zamjerajte pogreške svojim kolegama i pokažite razumijevanje za njihove osobne probleme.

3)  Postavite jasne ciljeve i pravila ponašanja

Pobrinite se da svima bude apsolutno jasno što je cilj trenutačnog projekta.

Primjerice, katkad će biti najvažnije da se posao obavi brzo. To najčešće znači da neće uvijek biti vremena za to da se svaki dio projekta napravi najkvalitetnije. Za članove tima to pak znači da možda neće moći napraviti sve baš onako kako bi htjeli. To bi vrlo lako moglo prouzročiti nezadovoljstvo i tenzije među članovima. No ako se na početku jasno naglasi da je glavni cilj brzina, svi će moći prilagoditi svoja očekivanja i zajedno ići prema ostvarenju istog cilja.

Odredite osnovna pravila ponašanja koja se primjenjuju na sve članove tima podjednako. Tako ćete lako primijetiti zabušante i osigurati to da svi zaposlenici dobiju jednak tretman.

4)  Potaknite povezivanje članova tima

Uvijek je dobro omogućiti članovima tima da se povežu i izvan radnog vremena!

Možete to učiniti organiziranjem neformalnih druženja nakon radnog vremena ili raznim aktivnostima u sklopu team buildinga. Tako ćete potaknuti zabavu i opuštanje te pomoći svojim kolegama da skrenu misli s posla nakon napornog radnog dana.

Sjajna prilika za sve poslodavce koji žele dodatno nagraditi svoje zaposlenike i potaknuti ih da razvijaju timski duh svakako je MultiSport kartica! Ona im nudi pristup svakom od 400+ sportskih objekata diljem Hrvatske za jednu članarinu!

Na treninge mogu ići samostalno, ali svakako će ih na ovaj način biti lakše potaknuti da idu zajedno. Prijateljskim natjecanjem u tenisu ili badmintonu izazvat će jedni druge da postignu više, a na padelu ili squashu mogu se zajedno riješiti viška stresa. Za dozu zabave mogu otići na zumbu, a samopouzdanje graditi na satima boksa.

Možete čak organizirati i grupne funkcionalne ili kružne treninge s privatnim trenerima na kojima će članovi vašeg tima zajedno probijati vlastite granice!

Sport je idealan simulator zahtjevnih situacija i timskog rada. Pozitivan utjecaj svakako će se preliti i na svakodnevni timski rad vaših zaposlenika!

Više o MultiSportu saznajte ovdje.

Saznajte više o tome kako koristiti MultiSport

MULTISPORT U BROJEVIMA

1.500+

PODUZEĆA I INSTITUCIJA KORISTI NAŠE USLUGE

2018.

ULAZIMO NA HRVATSKO TRŽIŠTE

35.000+

ZADOVOLJNIH ZAPOSLENIKA KORISTI MULTISPORT KARTICU