X

600 veličanstvenih: Mišići – ‘motori’ koji pokreću ljudsko tijelo

600 veličanstvenih: Mišići – ‘motori’ koji pokreću ljudsko tijelo

Neki ne mogu zamisliti niti jedan dan bez treninga, drugi se pak bore da se pokrenu i odrade minimum tjelesne aktivnosti dnevno. Bez obzira kojoj skupini pripadali vaš odabir utječe na najvažnije pokretače tijela - mišiće.

Objavljeno 20 veljače, 2023

Mišići nas pokreću, omogućuju da jedemo, da se smijemo, trčimo, gledamo. Omogućuju nam da skačemo, plešemo, oni su, složit će se mnogi, ‘motor’ koji pokreće naše tijelo, sagorijeva masti i kalorije. Povećanje njihove mase povezuje se s jačanjem imuniteta, povećanjem razine energije i smanjenjem stresa.  Donosimo vam neke zanimljive činjenice o više od  600 veličanstvenih pokretača koje nikako ne smijemo zanemariti.  

Odrasla osoba ima više od 600 mišića.

Odrasla osoba ima više od 600 mišića. Mnogi od ovih mišića pričvršćeni su za kosti i pružaju potporu cjelokupnoj strukturi.  Kako bismo napravili samo jedan korak koristimo čak 200 mišića.  Samo za održavanje ravnoteže, dok stojimo, stalno radi oko 300 mišića u našem tijelu.  Prilikom izgovaranja samo jedne riječi pokrećemo čak 72 mišića.

  • Za osmijeh je potrebno 17 mišića.
  • Namršteno lice ‘priuštit’ će vam pokretanje čak 43 mišića.  

 

Najveći mišić u ljudskom tijelu

onaj na kojem sjedimo – gluteus maximus ili mišić stražnjice, također poznat kao ‘gluteus’. Ovi mišići (sa svake strane je po jedan) pomažu u pokretanju kukova i bedara te drže trup tijela uspravnim.

Dobro je znati kako je to ujedno glavni mišić uključen u pokret prilikom penjanja stepenicama.  

Najmanji mišić u tijelu

Nalazi se unutar uha. Zove se stapedius i kraći je od 2 milimetra, prema Guinnessovoj knjizi rekorda. Njegov je zadatak poduprijeti najmanju kost u tijelu koja je dio srednjeg uha i pomaže u provođenju vibracija do unutarnjeg uha. 

Zanimljivosti o mišićima

Mišići oka su mišići koji se neprestano prilagođavaju. U sat vremena čitanja oči mogu napraviti čak 10 000 koordiniranih pokreta. 

Iako se u kategoriju najsnažniji mišić u tijelu može svrstati više mišića, ovisno o definiciji pojma snažno, čini se da se većina izvora slaže da je srce mišić koji najviše odnosno najteže radi. Ovaj organ pumpa najmanje 9450 litara krvi dnevno, a u jednom danu srce otkuca čak više od 100 000 puta. 

Mišići i toplina

Prilikom kretanja mišići se stežu i opuštaju, a proces kontrakcije dovodi do proizvodnje toplinske energije. Kada se prilikom vježbe proizvodi puno toplinske energije, krvne žile pomažu da se ta energija preusmjeri na kožu i sprječavaju pregrijavanje mišića.

Saznajte više o tome kako koristiti MultiSport

MULTISPORT U BROJEVIMA

1.500+

PODUZEĆA I INSTITUCIJA KORISTI NAŠE USLUGE

2018.

ULAZIMO NA HRVATSKO TRŽIŠTE

35.000+

ZADOVOLJNIH ZAPOSLENIKA KORISTI MULTISPORT KARTICU