X

Osnaži tijelo uz callanetics!

Osnaži tijelo uz callanetics!

Imaš bolove u leđima, želiš bolje oblikovano tijelo ili ti je samo dosta teških treninga s kojih odlaziš u lokvi znoja? Probaj callanetics!

Objavljeno 7 lipnja, 2022

Imaš bolove u leđima, želiš bolje oblikovano tijelo ili ti je samo dosta teških treninga s kojih odlaziš u lokvi znoja? Probaj callanetics! Ovaj fitness trend 80ih i dalje je jedan od boljih načina da izgradiš dubinsku snagu cijelog tijela. A ako ti je kardio oduvijek bio mrzak, zavoljet ćeš ga još više.

Što je callanetics?

Callanetics program za tjelovježbu osmislila je žena imenom Callan Pinckney 80-ih godina prošlog stoljeća. Smatrala je da se većina programa za tjelovježbu onog vremena fokusirala previše na površinske mišiće našeg tijela, a premalo na one koji su smješteni dublje. I doista, kad pomislimo na vježbanje osamdesetih lako se sjetiti šarenih tajica i štucni koje su bile znak aerobika tog vremena. Kardio je doista bio glavni fitness trend tog perioda!

Pinckney je zato osmislila svoj program koji je usmjeren upravo na razvijanje snage svih mišića.  Za callanetics nije potrebna nikakva posebna oprema, samo dobra volja i vlastito tijelo. U ovom se pristupu koriste mali i precizni pokreti s mnogo ponavljanja što obično izgleda kao pulsiranje. Da bi se izvukao maksimalan učinak, vrlo je važno paziti na pravilan položaj tijela prilikom izvođenja i držati poziciju određenu količinu vremena. Upravo zato callanetics može biti dosta izazovan. Osobito za početnike!

No, kada se pravilno radi, callanetics brzo dovodi do rezultata! Budući da su ove vježbe targetirane, često ih se preporučuje kad želite poraditi na točno određenom dijelu tijela. Primjerice, riješiti se celulita, bolova u leđima ili masnog tkiva na struku. Ipak, svaki sat se radi na cijelom tijelu tako da je callanetics odličan izbor za tebe ako želiš poraditi na dubinskoj snazi čitavog tijela!

Za koga je callanetics?

Ovaj program mogu pratiti svi naraštaji jer se ne radi s velikim opterećenjima već samo s težinom vlastitog tijela. Zato je od koristi i starima i mladima, fitness početnicima kao i onim malo iskusnijima.

Sjajan je za sve koji trpe bolove u leđima ili vratu od mnogo sjedenja ili stajanja. Ove će vježbe osnažiti cijeli tvoj trup, a tvoja će kralježnica imati mnogo bolju podršku. Štoviše, jedan od razloga zašto je Callan Pinckney razvila ovaj pristup je i zato da sebi olakša bolove koje je osjećala. Kad je u tome uspjela, shvatila je da ima znanje koje je vrijedno širiti dalje.

Originalni callanetics ne uključuje nikakav kardio pa je zato vrlo blag za koljena i druge zglobove. I dalje ćeš ih istezati i jačati, ali neće biti izloženi jakom pritisku ili naporu. To je odlično ako se oporavljaš od takvih ozljeda! Postoje i novije varijante koje uključuju i nešto kardija, ali to ovisi od studija do studija pa imaj to na umu

Ako ti je primarni cilj brzi gubitak kilograma, onda preskoči ovaj program vježbanja. On nije namijenjen tome pa će kilogrami mnogo sporije ići dolje. Ipak, i bez gubitka kilograma vidjet ćeš razliku u svojoj snazi te obliku i utegnutosti svog tijela. Kao i kod svakog drugog treninga snage, i ovdje se grade mišići. I zato je kod callaneticsa zavaravajuće gledati broj na vagi! Topit ćeš masno tkivo, a graditi mišićno. Zato nećeš gubiti na kilogramima, već na centimetrima! Barem u početku.

Dodatna prednost je što sa sata callaneticsa nećeš izaći u lokvi znoja i bez daha. Zato ovo može biti odlična opcija za tebe ako svoj trening voliš odraditi prije posla.

Na satove callaneticsa možeš ići i uz svoju MultiSport karticu kod našeg partnera Active Energy u Zagrebu!

Saznajte više o tome kako koristiti MultiSport

MULTISPORT U BROJEVIMA

1.000+

PODUZEĆA I INSTITUCIJA KORISTI NAŠE USLUGE

2018.

ULAZIMO NA HRVATSKO TRŽIŠTE

20.000+

ZADOVOLJNIH ZAPOSLENIKA KORISTI MULTISPORT KARTICU