X

Imaš li ga i ti? Koja karika u životu jako utječe na tjelesno zdravlje i ponašanje?

Imaš li ga i ti? Koja karika u životu jako utječe na tjelesno zdravlje i ponašanje?

Vjerojatno nema osobe koja od svojih roditelja, trenera, liječnika nije čula riječi: ispravi se, pogrešno stojiš, ispravi ramena. Ipak, idealno držanje ne znači imati ravna leđa.

Objavljeno 26 veljače, 2024
Pozitivan stav

Život je poput roller coastera – ima svoje uspone i padove. No kako ćemo se nositi sa svim padovima, zavojima i usponima, ovisi o jednoj osobini. Tu osobinu moramo predano uvježbavati kako bismo poboljšali kvalitetu života, učinkovito obavljali poslove, lakše prebrodili teška razdoblja i neuspjehe. Koja je to osobina koja utječe na sve aspekte života?

Riječ je o pozitivnom stavu. Kao pokretačka snaga podjednako je važan u poslu, odnosu s kolegama, djecom i prijateljima. Imati hrabar i pozitivan stav, čvrst, ali i prilagodljiv i popustljiv kad je to potrebno, vještina je koju moramo uvježbati.

Pozitivan je način razmišljanja poput mišića koji trebamo vježbati svakog dana. Jedan od načina na koji to možemo raditi jest to da primjenjujemo misli i ideje uspješnih poduzetnika, menadžera i direktora čitajući razne knjige, članke, podcaste… Trebamo uočavati sve što je lijepo oko nas i biti zahvalni za ono što imamo.

Umjesto samosažaljenja i optuživanja, trebamo vježbati, hrabriti sebe i motivirati se.

Pozitivan stav i pravilna postura

No bitno je da ne zanemarimo položaj tijela – posturu. Osim što će pravilno držanje poboljšati položaj našeg tijela, itekako će utjecati na naše stanje, nastup, samopouzdanje.

Vjerojatno nema osobe koja od svojih roditelja, trenera, liječnika nije čula riječi: ispravi se, pogrešno stojiš, ispravi ramena. Ipak, idealno držanje ne znači imati ravna leđa.

Mnogi smatraju da dobro držanje znači stajati ravno pri čemu je položaj ramena unatrag. To je zapravo relativno neprirodno držanje i zahtijeva puno energije za održavanje.

Idealno je držanje ono u kojemu je kralježnica u svojem najudobnijem i najsnažnijem položaju, kada je vrat blago zakrivljen unatrag, prsni koš blago zakrivljen prema naprijed, a donji dio leđa ponovno zakrivljen unatrag. Te krivulje stvaraju izduženi oblik slova S i vidljive su u bočnom položaju tijela.

Pravilna postura pomaže poboljšanju zdravlja, ali sama po sebi nije dovoljna ako je ne kombiniramo s redovitim vježbanjem (slabost mišića i zglobova ne omogućuje zadržavanje pravilne posture cijelo vrijeme, javlja se zamor, npr. pri sjedenju na lopti za pilates).

Kombinacija prilagodbe radnog okružja i redovitog vježbanja ključ je održavanja optimalne posture.
No bitno je istaknuti da položaj tijela prilagođavamo poslu koji obavljamo. Pri različitim radnjama zauzimamo različit položaj tijela i primjenjujemo različite tehnike kretanja. Problem nastaje kad su nam ograničene mogućnosti kretanja. Stoga je važnije osigurati pokretljivost, tj. da se možemo kretati na različite načine pri obavljanju pojedinih zadataka.

pravilna postura

Mnogobrojne su negativne posljedice sjedenja, nevježbanja i lošeg držanja:

– neproduktivnost, „moždana magla” ili duševna malaksalost, loš san, smanjenje izdržljivosti, povećan rizik od bolesti srca, dijabetes tip 2, osteoporoza, hipertenzija, glavobolja, nervoza, nakupljanje celulita, natečenost nogu, povišen kolesterol, rizik od razvoja nekih oblika karcinoma.

Da biste poboljšali položaj tijela:

– trebate proširiti raspon pokreta (pokrenuti zapostavljene mišiće, izložiti tijelo novim pokretima, novim vježbama i tjelesnim izazovima)
– trebate izbjegavati pokrete koje stalno ponavljate (stvari pokušajte pomicati slabijom rukom, a ako zbog prirode posla puno sjedite, ustanite svakih pola sata i protegnite se, lagano prošećite barem do susjednog ureda, ako ste dešnjak, zube perite lijevom rukom…).

Nepravilna i pravilna postura

Savjeti za ispravan položaj tijela

Pravilno sjedenje – stolac mora imati čvrst naslon, mora se prilagoditi visini tako da nam noge u koljenima budu savijene pod kutom od 90°. Stopala trebaju dodirivati čvrstu podlogu. Izbjegavajte držati noge prekriženima. Poželjno je da stolac ima kotače kako biste se mogli pomicati i potaknuti cirkulaciju. Osim toga, stolac bi trebao biti pojačan ondje gdje je pri sjedenju smješten lumbalni dio tijela, a trebao bi biti pojačan i naslon za cijela leđa.
Položaj ekrana – ekran treba biti u visini očiju ili eventualno malo niže. Ako radite za laptopom i glava vam je cijelo vrijeme nagnuta naprijed, to će prije ili poslije loše utjecati na položaj tijela, patit ćete od glavobolja…
Položaj tipkovnice i miša – nadlaktice i podlaktice moraju biti savijene pod pravim kutom, a ruke postavljene bliže tijelu. Ruke trebaju biti savinute u laktovima i trebaju dodirivati radnu površinu. Ramena trebaju biti opuštena. Zglobovi zapešća trebaju imati oslonac, a bilo bi dobro kad bi ruka sve do lakta bila oslonjena o stol.
Hodanje – radi gipkosti svih mišića, iskoristite svaku priliku za hodanje.
Stanke u sjedenju – ustanite i promijenite položaj svakih 30 – 60 minuta.
Redovito vježbanje – bez jakih mišića i zglobova nema pravilnog držanja.

 

Zanimljivosti

Tip osobnosti povezan je s tipičnim držanjem tijela


Studija S. Guimonda i drugih iz 2014. pokazala je iznenađujuću vezu između tipa osobnosti i držanja tijela. Znanstvenici su, naime, otkrili kako je veća vjerojatnost da ekstrovertirane osobe imaju idealan položaj tijela ili pretjerane krivulje kralježnice, a introvertirane osobe ravan ili lelujav položaj tijela. No nisu mogli utvrditi utječe li osobnost na položaj tijela ili položaj tijela na osobnost ili pak postoji skriveni treći čimbenik, poput boli. Bez obzira na to, svi možemo i moramo raditi na svojem stavu, kako onom u poslu i međuljudskim odnosima tako i na tjelesnom stavu, tj. držanju tijela. Sigurno je to da će ispravan tjelesni stav utjecati i na samopouzdanje, ophođenje s ljudima i nastup.

Stoga zauzmi stav i bori se za svoje zdravlje! 
Izaberi iz niza aktivnosti i pronađi idealnu za sebe

Vježbati možeš i u privatnosti mini teretane – SportBox 

Ne zaboravi da uz MultiSport karticu možeš i uštedjeti kupujući kod naših Loyalty partnera.

Saznajte više o tome kako koristiti MultiSport

MULTISPORT U BROJEVIMA

1.500+

PODUZEĆA I INSTITUCIJA KORISTI NAŠE USLUGE

2018.

ULAZIMO NA HRVATSKO TRŽIŠTE

35.000+

ZADOVOLJNIH ZAPOSLENIKA KORISTI MULTISPORT KARTICU