X

Porok novog doba koji nas je na prevaru uvukao u zonu komfora  

Porok novog doba koji nas je na prevaru uvukao u zonu komfora  

Suvremeni čovjek se sve manje kreće. Sjedimo na poslu, u automobilima, pred ekranima... U prosjeku sjedimo devet sati dnevno odnosno 67 sati tjedno.

Objavljeno 10 veljače, 2023

U pokretu smo sedam sati, a u prosjeku spavamo šest sati pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Clinical Journal of the American Society of Nephrology. Sve je više i sjedilačkih poslova, a šokantan je podatak kako su se sjedilački poslovi od 1950. godine povećali za čak 83 posto, kažu neka američka istraživanja.

Sjedenje – porok novog doba intenziviralo se posljednjih godina i podmuklo, osnovnu ljudsku potrebu za tjelesnom aktivnošću, svelo na minimum.

sjedilački način života

Zabrinjavajuće je kako je upravo tjelesna neaktivnost,  četvrti vodeći faktor rizika za globalnu smrtnost. Osim toga čak 3,2 milijuna smrtnih slučajeva godišnje  povezano je s tjelesnom neaktivnošću.

Sjedilački način života pridonosi toj crnoj statistici. Dugotrajno sjedenje ima niz negativnih efekata na mentalno i fizičko zdravlje.  Sjedenjem naša kralježnica zauzima neprirodan položaj slova C, trbušni mišići postaju slabiji, povećava se pritisak na zdjelicu i kralježnicu kao i pritisak na diskove. Osim toga skraćuju se tetive i smanjuje opseg pokreta. 

Stalno napinjanje uzrokuje zatvaranje kralježaka što dovodi do smanjenja protoka krvi u mozak te dolazi do glavobolja i zamagljenog vida. Dugotrajno sjedenje povezano je i s nizom drugih bolesti što ne čudi jer su ljudi građeni da stoje uspravno i da se kreću.  

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje najmanje 150 do 300 minuta umjerene aerobne aktivnosti tjedno za sve odrasle osobe.  Ako se krećemo manje od toga svakako se ne krećemo dovoljno.

Ohrabrujući je podatak studije Medicinskog fakulteta Sveučilišta Utah koji kaže kako samo dvije minute tjelesne aktivnosti, svakih sat vremena, može smanjiti rizik od prerane smrti za čak 33%. Podatak je to koji nam govori da i najmanja fizička aktivnost ima blagodati za zdravlje. Kako biste je bar malo pojačali donosimo nekoliko savjeta koje nije naodmet ponoviti.  

Savjeti za više kretanja kojih se mogu pridržavati i najveći ljubitelji naslonjača

  • započnite dan vježbama istezanja
  • parkirajte malo dalje od posla
  • na posao idite biciklom
  • šećite dok razgovarate na mobitel
  • odlučite se za stepenice umjesto dizala
  • napravite mini pauzu na poslu i prošećite između posla i dolaska kući
  • ubacite fizičku aktivnost, stanite u teretani, odradite trening u bazenu, priključite se grupnom treningu.
Saznajte više o tome kako koristiti MultiSport

MULTISPORT U BROJEVIMA

1.500+

PODUZEĆA I INSTITUCIJA KORISTI NAŠE USLUGE

2018.

ULAZIMO NA HRVATSKO TRŽIŠTE

35.000+

ZADOVOLJNIH ZAPOSLENIKA KORISTI MULTISPORT KARTICU