Tražite li ideje za visokoproteinski doručak? Ako su vam dosadila jaja, svidjet će vam se ovaj recept za domaći proteinski kruh!
Već i ptičice na grani znaju da je za oblikovanje i jačanje tijela potrebno uzimati dovoljno proteina. Upravo oni imaju ključnu ulogu u izgradnji mišića! No proteine ne moramo dobivati samo iz mesa i mliječnih proizvoda, već uz malo kreativnosti i pekarskih sposobnosti možemo i sami stvoriti visokoproteinski obrok. Zato unesite još malo raznolikosti u svoju prehranu, isprobajte ovaj recept i dosegnite ciljeve radi kojih se bavite fitnessom!
Domaći proteinski kruh od badema i sjemenki
Taj kruh nije bogat samo proteinima već i mnogim drugim nutrijentima. Bademi i sjemenke pune su antioksidansa, omega masnih kiselina, vlakana te se mogu pohvaliti cijelim nizom vitamina i minerala. To uključuje vitamine A, B, C, E i K te magnezij, kalcij, kalij i mangan. Sve to znači da taj proteinski kruh može imati blagotvoran učinak na zdravlje vašeg krvožilnog sustava, a može poboljšati i vaše kognitivne sposobnosti.
U receptu se upotrebljava mješavina sjemenki koju možete kupiti ili napraviti vlastitu. Bilo bi dobro da uključite sjemenke lana i suncokreta te sezam i chia sjemenke, no svakako možete dodati i druge vrste ako želite!
Evo i nekoliko ideja za posluživanje!
Nekoliko kriški toga proteinskog kruha premažite kremastim sirom te dodajte kriške rajčice i svježi bosiljak. Rajčicu možete zamijeniti krastavcima ili paprikom. Kruh možete namazati i humusom te dodati avokado ili pak svježi matovilac. Možete ga jesti i uz jaja, šunku ili losos. A za slatku verziju namažite ga domaćim jogurtom pa dodajte nasjeckanu bananu i sve pospite cimetom!
Mogućnosti je mnogo, stoga ne oklijevajte, nego isprobajte ovaj zdravi recept već danas i obogatite svoju prehranu!
Potrebni sastojci:
- 1 vrećica kvasca
- 4 žlice maslinova ulja
- 250 g integralnog brašna
- 100 g mljevenih badema
- 150 g miješanih sjemenki
- 4 velika jaja
- 1 žličica soli
- 375 ml vode
- ružmarin
Priprema
Zagrijte pećnicu na 190 ℃ i namastite kalup za kruh.
U posudu ulijte 375 mL tople vode (ne vruće!) pa dodajte kvasac i ulje. Dobro promiješajte i ostavite sa strane 5 – 10 minuta.
U drugu posudu uspite brašno, mljevene bademe, sjemenke, sol i listiće ružmarina. Promiješajte. U sredini napravite udubinu. Umutite jaja te ih ulijte u udubinu, a zatim isto učinite s vodom u kojoj ste aktivirali kvasac.
Pjenjačom počnite miješati smjesu tako što ćete u mokru sredinu postupno dodavati brašno s ruba. Nastavite dokle god svi sastojci ne budu sjedinjeni. Krajnji rezultat neće previše sličiti tijestu od kojega se pravi običan kruh. Umjesto toga očekujte gustu i mokru smjesu, slično kao kod banana-kruha – zato vam je i potreban kalup za kruh u koji ćete uliti dobivenu smjesu!
Pecite taj domaći proteinski kruh otprilike 45 minuta. Provjerite je li dovoljno pečen tako što ćete u nj gurnuti čačkalicu. Ako izađe čista, znači da je vaš kruh gotov! Prije rezanja obvezatno pričekajte da se ohladi barem 20 minuta.
Bonus-savjet: Ako obožavate jesti svježi kruh ujutro, pripremljenu smjesu u kalupu možete prekriti folijom i čuvati u hladnjaku tijekom noći. Kvasac će nastaviti činiti svoje, a kruh će razviti još bolje okuse! Ujutro ga samo ubacite u pećnicu i za sat vremena moći ćete uživati u svježe pečenom proteinskom kruhu. Za to vrijeme taman stignete odraditi svoj jutarnji trening!