Proteinski kruh – recept koji će vas oduševiti!
Proteinski kruh – recept koji će vas oduševiti!
Tražite li ideje za visokoproteinski doručak? Ako su vam dosadila jaja, svidjet će vam se ovaj recept za domaći proteinski kruh!
Tražite li ideje za visokoproteinski doručak? Ako su vam dosadila jaja, svidjet će vam se ovaj recept za domaći proteinski kruh!
Već i ptičice na grani znaju da je za oblikovanje i jačanje tijela potrebno uzimati dovoljno proteina. Upravo oni imaju ključnu ulogu u izgradnji mišića! No proteine ne moramo dobivati samo iz mesa i mliječnih proizvoda, već uz malo kreativnosti i pekarskih sposobnosti možemo i sami stvoriti visokoproteinski obrok. Zato unesite još malo raznolikosti u svoju prehranu, isprobajte ovaj recept i dosegnite ciljeve radi kojih se bavite fitnessom!
Domaći proteinski kruh od badema i sjemenki
Taj kruh nije bogat samo proteinima već i mnogim drugim nutrijentima. Bademi i sjemenke pune su antioksidansa, omega masnih kiselina, vlakana te se mogu pohvaliti cijelim nizom vitamina i minerala. To uključuje vitamine A, B, C, E i K te magnezij, kalcij, kalij i mangan. Sve to znači da taj proteinski kruh može imati blagotvoran učinak na zdravlje vašeg krvožilnog sustava, a može poboljšati i vaše kognitivne sposobnosti.
U receptu se upotrebljava mješavina sjemenki koju možete kupiti ili napraviti vlastitu. Bilo bi dobro da uključite sjemenke lana i suncokreta te sezam i chia sjemenke, no svakako možete dodati i druge vrste ako želite!
Evo i nekoliko ideja za posluživanje!
Nekoliko kriški toga proteinskog kruha premažite kremastim sirom te dodajte kriške rajčice i svježi bosiljak. Rajčicu možete zamijeniti krastavcima ili paprikom. Kruh možete namazati i humusom te dodati avokado ili pak svježi matovilac. Možete ga jesti i uz jaja, šunku ili losos. A za slatku verziju namažite ga domaćim jogurtom pa dodajte nasjeckanu bananu i sve pospite cimetom!
Mogućnosti je mnogo, stoga ne oklijevajte, nego isprobajte ovaj zdravi recept već danas i obogatite svoju prehranu!
Potrebni sastojci:
- 1 vrećica kvasca
- 4 žlice maslinova ulja
- 250 g integralnog brašna
- 100 g mljevenih badema
- 150 g miješanih sjemenki
- 4 velika jaja
- 1 žličica soli
- 375 ml vode
- ružmarin
Priprema
Zagrijte pećnicu na 190 ℃ i namastite kalup za kruh.
U posudu ulijte 375 mL tople vode (ne vruće!) pa dodajte kvasac i ulje. Dobro promiješajte i ostavite sa strane 5 – 10 minuta.
U drugu posudu uspite brašno, mljevene bademe, sjemenke, sol i listiće ružmarina. Promiješajte. U sredini napravite udubinu. Umutite jaja te ih ulijte u udubinu, a zatim isto učinite s vodom u kojoj ste aktivirali kvasac.
Pjenjačom počnite miješati smjesu tako što ćete u mokru sredinu postupno dodavati brašno s ruba. Nastavite dokle god svi sastojci ne budu sjedinjeni. Krajnji rezultat neće previše sličiti tijestu od kojega se pravi običan kruh. Umjesto toga očekujte gustu i mokru smjesu, slično kao kod banana-kruha – zato vam je i potreban kalup za kruh u koji ćete uliti dobivenu smjesu!
Pecite taj domaći proteinski kruh otprilike 45 minuta. Provjerite je li dovoljno pečen tako što ćete u nj gurnuti čačkalicu. Ako izađe čista, znači da je vaš kruh gotov! Prije rezanja obvezatno pričekajte da se ohladi barem 20 minuta.
Bonus-savjet: Ako obožavate jesti svježi kruh ujutro, pripremljenu smjesu u kalupu možete prekriti folijom i čuvati u hladnjaku tijekom noći. Kvasac će nastaviti činiti svoje, a kruh će razviti još bolje okuse! Ujutro ga samo ubacite u pećnicu i za sat vremena moći ćete uživati u svježe pečenom proteinskom kruhu. Za to vrijeme taman stignete odraditi svoj jutarnji trening!
MULTISPORT U BROJEVIMA
1.500+
PODUZEĆA I INSTITUCIJA KORISTI NAŠE USLUGE2018.
ULAZIMO NA HRVATSKO TRŽIŠTE35.000+
ZADOVOLJNIH ZAPOSLENIKA KORISTI MULTISPORT KARTICU