Rižoto s piletinom – zdravi ručak za manje od pola sata!
Rižoto s piletinom – zdravi ručak za manje od pola sata!
Ako tražiš brz i jednostavan zdravi recept, kremasti rižoto s piletinom će te oduševiti! Ovaj će te obrok nahraniti prije ili nakon treninga, a možeš ga ponijeti sa sobom i na posao.
Riža je jedna od najsvestranijih namirnica. Brzo je gotova i pruža ogroman prostor za kreativnost tj. igranje sa namirnicama i začinima. Jednostavno se priprema i, što je najvažnije, gotovo svi je vole! Slično je i s piletinom. Upravo zbog toga rižoto s piletinom jelo je koje se priprema u gotovo svakoj kući.
Riža je namirnica bogata ugljikohidratima, mineralima i vlaknima, a istovremeno je lako probavljiva. Na 100 g riže unijet ćeš svega 360 kalorija, što doista nije mnogo. Dobro će te zasititi, a pritom ti neće poremetiti kalorijsku računicu. Uz to će ti pružiti i vitamin B, željezo, mangan i fosfor. Nije ni čudo da je toliko omiljena u fitness krugovima!
Ako tražiš brz i jednostavan zdravi recept, kremasti rižoto s piletinom će te oduševiti! Ovaj će te obrok nahraniti prije ili nakon treninga, a možeš ga ponijeti sa sobom i na posao. Sve potrebne namirnice vjerojatno već imaš kod kuće, a priprema će ti uzeti manje od pola sata vremena.
Sastojci
- 500 g pilećih prsa
- 1 šalica bijele riže
- 50 ml vrhnja za kuhanje
- 1 luk
- 2 srednje mrkve
- 1 manja tikvica
- 1 žlica maslaca
- temeljac
- parmezan
- sol, papar
Priprema
Piletinu nasjeckaj na kockice veličine zalogaja, posoli te poprži na maslacu dok ne promijeni boju. Zatim ju ukloni s tave i poklopljenu čuvaj sa strane. Nasjeckaj luk te ga ubaci u tavu. Dok se on dinsta, oguli i naribaj mrkvu te nasjeckaj tikvicu. Kad luk promijeni boju ubaci povrće, podlij s malo temeljca i ostavi nekoliko minuta da se krčka. Za to vrijeme odmjeri rižu, najbolje u šalici, jer ćeš tako najtočnije izmjeriti koliko ti vode treba.
Obično je rižu dovoljno kuhati u duploj količini tekućine. Dakle ako kuhaš jednu šalicu riže, potrebne su ti dvije šalice vode. Kad je povrće malo omekšalo, ubaci rižu i vodu. Posoli i popapri. Kuhaj poklopljeno oko deset minuta dok riža ne omekša, a pet minuta prije kraja vrati piletinu u tavu i dobro promiješaj. Da bi tvoj rižoto sa piletinom ispao kremast, zadnju minutu ili dvije ubaci malo vrhnja za kuhanje.
Pri posluživanju po rižotu pospi malo parmezana i peršina. I to je to!
Brz i zdrav ručak je poslužen!
P.S. Ako želiš rižoto sa piletinom učiniti još bogatijim, vodu možeš u potpunosti zamijeniti temeljcem, dodati grašak ili papriku te začine po želji. Za dodatni boost vitamina i vlakana umjesto obične bijele riže skuhaj smeđu. No imaj na umu da njoj treba znatno duže da se skuha!
MULTISPORT U BROJEVIMA
2.700+
PODUZEĆA I INSTITUCIJA KORISTI NAŠE USLUGE2018.
ULAZIMO NA HRVATSKO TRŽIŠTE50.000+
ZADOVOLJNIH ZAPOSLENIKA KORISTI MULTISPORT KARTICU