X

Što je cross trening i zašto je koristan?

Što je cross trening i zašto je koristan?

Cross trening je naziv za kombiniranje više različitih sportova i disciplina u treninzima, a uključuje kardio, treninge snage i rad na fleksibilnosti. Osobito je popularan među trkačima.

Objavljeno 15 travnja, 2022

Kad počnemo trenirati, većinom se držimo istog sporta te s vremenom uđemo u rutinu. U teretani odradimo isti set vježbi kao i prošli tjedan. Ili možda uvijek idemo na isti teren odigrati partiju tenisa s istim ljudima. Iako je rutina važna za stvaranje dobre navike, s vremenom ti jednoličnost u treninzima može i te kako dosaditi. Zato je dobro cross treningom uvesti malo raznovrsnosti!

Cross trening je naziv za kombiniranje više različitih sportova i disciplina u treninzima, a uključuje kardio, treninge snage i rad na fleksibilnosti. Osobito je popularan među trkačima. Naime, priroda je trčanja takva da je najveće opterećenje upravo na nogama i donjem dijelu tijela. Da bi postigli ravnomjernu utreniranost tijela, mnogi trkači uz svoj redovni jogging uvrštavaju, primjerice, plivanje ili vožnju bicikla. No, cross trening je koristan za sve sportaše!

Želiš znati zašto?

Nastavi čitati!

1)  Ravnomjerno razvija mišiće cijelog tijela

Najveća zamka treniranja samo jednog sporta jest ta da vrlo lako dođeš u situaciju gdje su neki mišići gotovo potpuno zanemareni, dok su drugi visoko utrenirani. To dovodi do neravnoteže u tijelu. A to, pak, povećava mogućnost ozljede. Kad cijelo vrijeme vježbaš jedno te iste mišiće, lako ih je preforsirati i dovesti u stanje napetosti. Naravno, to ne želimo!

Kako bismo ovo spriječili, u svoju trening rutinu valja ubaciti druge sportove. Na taj način ojačavaju se i druge mišići u tijelu, a vidjet ćeš da ćeš baš zbog toga postizati još bolje rezultate u svom omiljenom sportu. Trkači, na primjer, na svoje slobodne dane mogu odraditi 30 minuta joge. Istezanje i rad na fleksibilnosti svojstveni su jogi, a upravo to pomaže opustiti napete mišiće.

2)  Cross trening smanjuje rizik od ozljede i ubrzava oporavak

Već smo spomenuli da pretreniranost i neravnomjerno razvijeni mišići mogu destabilizirati tijelo i dovesti do ozljeda. Tako, primjerice, trkači mogu imati problema sa slabim mišićima stabilizatorima što dovodi do prevelikog opterećenja zglobova. A s vremenom i do vrlo neugodne ozljede. Uvođenjem treninga snage u svoju trkačku rutinu, takve je probleme lako prevenirati.

S druge strane, ako ti se ozljeda već dogodila, cross trening može ubrzati tvoju rehabilitaciju. Umjesto da potpuno odustaneš od treninga dok se ne oporaviš, pametno je nastaviti trenirati druge sportove. Biraj one koji su donekle slični tvom sportu, ali koji vrše manji pritisak na ozljedu. Za trkače koji su uganuli gležanj, to može biti primjerice plivanje. Na taj način možeš očuvati svoju kondiciju i većinu dosadašnjeg napretka, čak i dok se oporavljaš od ozljede!

3)  Mišići se lakše prilagođavaju novim aktivnostima

Jednom kad navikneš svoje tijelo na iste pokrete svog sporta, osjećat ćeš se nezgrapno u drugim disciplinama. Teže ćeš se prilagoditi i lakše ozlijediti.

Možeš li zamisliti bodybuildera na satu pilatesa? Oni u svojoj rutini prioritet daju izgradnji mišića i treninzima snage, a nije neobično da zanemare vježbe istezanja. Mnogi od njih postignu svoj cilj da izgledaju veliko i snažno, ali ako ih pitaš da dotaknu svoje nožne prste, dobar dio njih to neće moći učiniti. To nije dobro.

Bodybuilderi koji su svjesni činjenice da su za zdravo i lijepo tijelo važna sva 3 aspekta cross treninga (kardio, snaga i fleksibilnost) neće u svojoj rutini preskakati vježbe istezanja. Takvi će bez problema dotaknuti svoje nožne prste!

Naravno, to ne znači da trebaš odustati od svog omiljenog sporta. Štoviše, u njemu možeš postići još bolje rezultate ako osnovni trening nadopuniš drugim sportovima. Cross trening će tvoje tijelo učiniti svestranim i spremnim na bilo kakve izazove. Fizičke i životne!

4)  Pomaže ti održati visoku motivaciju

Jedna od mana jednoličnih treninga, o kojoj obično ne mislimo dok nam se ne dogodi, jest – dosada! To je obično trenutak kad počnemo gubiti volju za vježbanjem. Odustanemo. Sve drugo nam je zanimljivije od još jednog dosadnog treninga. Čak i pisanje izvještaja za šefa! E tad je već kritično.

Budući da u cross treningu kombiniraš više različitih aktivnosti, ne može ti postati dosadno! Ako ti jedna aktivnost i dosadi, vrlo je lako možeš zamijeniti drugom. Jer doista ih danas ima mnogo. Ono što je važno jest da tvoji treninzi uključuju kardio, treninge snage i istezanje.

Za početnike je na tjednoj razini dovoljno:

  • 3 x 30 min kardia
  • 2 x 30 min treninga snage
  • 10 min istezanja svaki dan (uz prethodno zagrijavanje)

Ovo pravilo prilagodi svojoj razini tjelesne spreme, a tjelesne aktivnosti biraj prema onome što ti se čini najzabavnije i najkorisnije!

5)  Širok izbor treninga uz MultiSport!

Za kraj ovog članka imamo sjajnu vijest za tebe.

Uživanje u različitim sportovima jednostavno je i lako uz MultiSport karticu. Za cijenu jedne članarine dobivaš pristup svim našim partnerima diljem Hrvatske! Od badmintona i tenisa, do plesa i brzog hodanja te brojnih teretana i grupnih programa, MultiSport se pobrinuo da baš ti pronađeš nešto za sebe! A poslije napornog treninga, možeš se opustiti i u jednoj od sauna koje ti nude naši partneri.

Ako još nemaš svoju MultiSport karticu, podijeli ovaj članak s kolegama pa zajedno trknite do svog šefa da ju zatražite. U zdravom tijelu – timski duh!

Saznajte više o tome kako koristiti MultiSport

MULTISPORT U BROJEVIMA

1.000+

PODUZEĆA I INSTITUCIJA KORISTI NAŠE USLUGE

2018.

ULAZIMO NA HRVATSKO TRŽIŠTE

20.000+

ZADOVOLJNIH ZAPOSLENIKA KORISTI MULTISPORT KARTICU