X

Što jesti prije treninga?

Što jesti prije treninga?

Da bismo ostvarili svoje fitness ciljeve, važno je da svom tijelu damo sve što mu treba za rast i razvoj mišića. To ćemo najbolje učiniti kroz cjelovitu i raznoliku prehranu!

Objavljeno 18 travnja, 2022

Odlučiti što jesti prije treninga nije uvijek lako. Ponekad nemamo vremena pa u potpunosti preskočimo obrok! Svima se to ponekad dogodi, ali time si doista pravimo medvjeđu uslugu. Da bismo ostvarili svoje fitness ciljeve, važno je da svom tijelu damo sve što mu treba za rast i razvoj mišića. To ćemo najbolje učiniti kroz cjelovitu i raznoliku prehranu!

No, nije sasvim svejedno što i kada jedeš. Namirnica je mnogo, te je važno izabrati baš one koje će nam dati dovoljno energije i snage, ali neće teško pasti na želudac.

Nastavi čitati da saznaš detalje!

Što jesti prije treninga?

Kako bismo svoje tijelo najbolje pripremili za napor nadolazećeg treninga, važno je da naši obroci sadrže dovoljnu količinu ugljikohidrata, proteina i masnoća.

Ugljikohidrati našem organizmu služe kao brz i lako dostupan izvor energije. U naporu treninga, naši će mišići posegnuti za glukozom nastalom iz unesenih ugljikohidrata i iskoristiti je za energiju. I zato se ugljikohidrati prije treninga nikako ne preskaču! Osobito ako ti slijedi set vježbi visokog intenziteta. Namirnice poput banana, zobi, riže, tjestenine, kvinoje i drugih žitarica dobar su odabir.

Budući da vježbanjem želimo graditi mišiće, važno je unijeti dovoljno proteina. Oni će pomoći tvojim mišićima da se brže oporave od treninga, a povećat će i njihovu snagu i efikasnost. Na dovoljan unos proteina moraš osobito paziti kod treninga snage i dizanja utega. Piletina, puretina, govedina, svinjetina, riba i bjelanjci dobre su opcije za konkretan obrok prije treninga. No, ako si u stisci s vremenom, možeš popiti i mjericu whey proteina.

Iako masti često volimo izbjegavati, one su važan izvor energije kod dugih i umjerenih treninga. No, biraj zdrave izvore masnoća, osobito one bogate omega-3 masnim kiselinama. Riba, orašasti plodovi, avokado, nerafinirano maslinovo ulje i slične namirnice dobro će ti poslužiti. Ipak, pobrini se da svoju dnevnu dozu zdravih masnoća ne pojedeš baš pred sam trening, već nešto ranije.

Važno je i kada jedeš!

Nije važno samo što jedeš, već i kada jedeš. Sigurno već znaš da je dobro izbjegavati velike obroke neposredno prije treninga. Nije baš zabavno dizati utege kad ti je muka!

Ako imaš još dva sata do idućeg treninga, onda je poželjno pojesti konkretan obrok koji će zadovoljiti sve tvoje potrebe. Možeš pripremiti, na primjer, rižoto s piletinom uz salatu s maslinovim uljem ili ovaj proteinski burrito bowl. Tvoje tijelo ima dovoljno vremena da do treninga probavi sve namirnice i uzme iz njih točno ono što mu treba.

No, što jesti prije treninga ako juriš s posla i ne stigneš ručati? U tom je slučaju bolje ne forsirati veliki obrok. Generalno je pravilo ovo: što manje vremena do treninga, to jednostavniji obrok. Kad kažemo jednostavan, ne mislimo samo na pripremu, već i na sastav odabranih namirnica. Važno je da budu brzo i lako probavljive. To obično znači – ugljikohidrati. Banane, razno voće, smoothie s whey proteinom ili zobena kaša tada su bolji izbor!

Sad kad znaš kada i što jesti prije treninga, vjerujemo da ćeš svoj idući MultiSport trening rasturiti! Podijeli ovaj članak s drugima ako ti je bio koristan!

Saznajte više o tome kako koristiti MultiSport

MULTISPORT U BROJEVIMA

1.000+

PODUZEĆA I INSTITUCIJA KORISTI NAŠE USLUGE

2018.

ULAZIMO NA HRVATSKO TRŽIŠTE

20.000+

ZADOVOLJNIH ZAPOSLENIKA KORISTI MULTISPORT KARTICU