X

Zar ovo nisu najjači argumenti za vježbanje tijekom blagdana?

Zar ovo nisu najjači argumenti za vježbanje tijekom blagdana?

Tjelesna aktivnost tijekom praznika može biti važnija nego u bilo koje drugo doba godine. Vježbanje vam može pomoći u borbi protiv stresa, spriječiti debljanje, pomoći u upravljanju tjeskobom i depresijom.

Objavljeno 18 prosinca, 2023

Sezona domjenaka, toplog kakaa, božićnih filmova, najudobnijeg mjesta na kauču uz dekicu i božićne lampice idealan su mamac za uzimanje stanke od vježbanja.

Blagdani zbilja jesu čarobno vrijeme kada se privatno okupljamo oko zajedničkog stola, poslovno zatvaramo godinu, podvačimo crtu na sve postignuto i donosimo odluke za iduću godinu. No upravo zbog svega navedenog blagdani nisu vrijeme za odbaciti dobre navike. Pri tome naravno mislimo na tjelesnu aktivnost.  Zapravo, tjelesna aktivnost tijekom praznika može biti važnija nego u bilo koje drugo doba godine. Vježbanje vam može pomoći u borbi protiv stresa, spriječiti debljanje, pomoći vam da održite svoje dobre navike, dići vas s kauča, potaknuti vašu energiju, pa čak i pomoći vam u upravljanju tjeskobom i depresijom.

Vježbanjem  također može minimizirati ‘ štetu’ koju ćete nanijeti svom finom ekstra hranom koju ćete kušati na domjencima i bogatim blagdanskim večerama. 

Donosimo razloge za nastavak vježbanja tijekom blagdana

VJEŽBANJEM PROTIV BLAGDANSKOG UMORA

Blagdanske pripreme, očekivanja i zadaci mogu postati pomalo zamorni. To je i potvrdilo jedno američko istraživanje u kojem je čak 68% ispitanika priznalo da se tijekom praznika ponekad ili često osjeća umorno. Jedan od najboljih načina za rješavanje blagdanskog stresa jest… pogađate, vježbanje! Možda zvuči nemoguće, no tjelovježba vam zapravo može pomoći da povećate razinu energije.  Harvard Health Publishing objašnjava da tjelovježba potiče stanice u vašim mišićima da proizvode više mitohondrija, što može stvoriti dodatno gorivo za vaše tijelo. Vježbanje također potiče cirkulaciju te time ‘kolanje’ više kisika tijelom, što pomaže da učinkovitije koristite energiju i općenito bolje funkcionirate. Dakle, ako se ovih blagdana počnete osjećati pomalo iscrpljeno – znate odgovor. Vrijeme je za vježbu od bar 30 minuta.

VJEŽBANJE SPRJEČAVA SJEDILAČKO PONAŠANJE 

Uvijek može biti primamljivo sjesti na kauč, uzeti topli napitak i zamotati se u dekicu. Pravi mamac za izležavanje su i božićni filmovi kao i obiteljska okupljanja. No sve vas to može čekati i nakon što odradite 30 minutni trening, šetnju ili nešto slično.  Ne dopustite da blagdani maksimiziraju sjedilačko ponašanje koje može postati loša životna navika. Idite u teretanu na sat vremena ili prošećite 30 minuta. Osjećat ćete se bolje, a za svoju omiljenu emisiju sigurno ćete naći vrijeme.  

VJEŽBANJE DAJE STRUKTURU VAŠEM RASPOREDU

Jedan od najlakših načina za održavanje dobrih životnih navika je stvaranje dosljednog rasporeda. Stvaranje navika temelji se na ponavljanju, ali praznici svakako mogu pokvariti tu dosljednost. Kad posustate u jednoj aktivnosti  vrlo lako se može dogoditi da i kod druge nećete imati potrebnu čvrstinu. Na primjer, ako prestanete vježbati, možda ćete se osjećati kao da nije važno ako počnete češće jesti vani. Nastavak vježbanja tijekom praznika može vam pomoći da održite poznati i uhodani raspored, što vam može olakšati donošenje drugih zdravih odluka.  

KAKO VJEŽBANJE UKLOPITI U OBITELJSKO POVEZIVANJE   

#1Vježbanje možete učiniti  mini zabavom za cijelu obitelj   

Okupite se i odradite mini izazov. Tko može duže držati plank, koliko čučnjeva svatko od vas može napraviti, koliko dugo možete ‘sjediti’ na imaginarnoj stolici dok ste prislonjeni uz zid, s koljenima pod 90 stupnjeva?  Djeca i odrasli mogu vježbati zajedno, to je sjajan način za poticanje kondicije i davanje sjajnog primjera. 

#2: Ne mora biti sve u čučnjevima i iskoracima 

Aktivnost s obitelji i prijateljima može uključivati ​​šetnju po susjedstvu, razgledavanje grada noću dok sjaje božićne lampice, odlazak na klizanje ili na zimsku mini vožnju biciklom.    

#3: Ne morate vježbati dulje vrijeme 

Tijekom blagdana možete smanjiti vrijeme vježbanja, a povećati intenzitet. Neće se osjećati kao da morate odvojiti sat ili dva, ali 30 minuta vježbe svatko si može priuštiti.  Pustite glazbu i uz dvije, tri pjesme odradite mini zabavni trening  s članovima obitelji. Ukomponirajte ga s udobnom blagdanskom pidžamom i zabava je zagarantirana.  

Nadamo se da ste se uvjerili da se za vrijeme blagdana može vježbati, a da vam to ne oduzima vrijeme obitelji i prijateljima. Tko zna, možda baš vi započnete neku novu tradiciju? 

A za idealni raspored vježbanja zavirite na naš popis objekata i skrojite svoj blagdanski sportski meni. Za aktivnosti na otvorenom, klizanje i uživanje u blagdanskoj čaroliji vodimo vas u Family Mall. Za zaposlenike naših dragih klijenata osigurali smo besplatan ulaz od ponedjeljka do petka. Prilikom posjeta javite se na MultiSport kućicu.  Kod naših Loyalty partnera kupite idealan blagdanski poklon. U našoj luksuznoj mini teretani odradite brzi i efikasni trening.

Saznajte više o tome kako koristiti MultiSport

MULTISPORT U BROJEVIMA

1.500+

PODUZEĆA I INSTITUCIJA KORISTI NAŠE USLUGE

2018.

ULAZIMO NA HRVATSKO TRŽIŠTE

35.000+

ZADOVOLJNIH ZAPOSLENIKA KORISTI MULTISPORT KARTICU