X

Zdrava prehrana za menadžere? Moguća je uz ovih 5 savjeta!

Zdrava prehrana za menadžere? Moguća je uz ovih 5 savjeta!

I menadžeri se mogu zdravo hraniti. Nudimo vam pet konkretnih savjeta možete primijeniti gotovo odmah kako biste imali više energije.

Objavljeno 14 studenoga, 2022

Muči li vas stres? Kao menadžer na svojim leđima nosite mnogo odgovornosti. S jedne strane vodite tim ljudi ili nadzirete nekoliko odjela unutar tvrtke, a s druge osjećate snažan pritisak da ostvarite opipljive rezultate i dosegnete postavljene ciljeve. Sve vam to oduzima mnogo vremena, pa nije ni neobično što se služite prečacima – uključujući i hranu. Ipak, i menadžeri se mogu zdravo hraniti!

Ovih pet konkretnih savjeta možete primijeniti gotovo odmah. Gledajte na njih kao na dugoročno ulaganje u svoje zdravlje, energiju i životno zadovoljstvo. Nutritivno bogata prehrana omogućit će vam da sjajne rezultate ostvarujete češće, više i dulje!

Čitajte da saznate više.

1)  Planirajte obroke

Planiranje obroka znatno olakšava zdravu prehranu svima, ne samo zauzetim menadžerima. A osobito oni znaju koliko je dobra organizacija važna za postizanje rezultata.

Pogledajte svoj raspored i provjerite koje vas obveze čekaju. Koji dani od vas zahtijevaju više posla, a koji manje? U koje doba dana možete pripremati hranu? Uzmite sve to u obzir pri planiranju! Tako ćete znati kad možda trebate skuhati obrok za iduća dva dana, a kad vam je važno da uz sebe imate zdrave grickalice.

U skladu s tim odaberite obroke koje ćete pripremati tijekom tjedna. Na temelju toga kupite namirnice. Na taj ćete način smanjiti potrebu za odlaskom u dućan, povećati kontrolu nad trošenjem i umanjiti količinu bačene hrane. Pokušajte tijekom vikenda pripremiti što možete – dogovorite se s ukućanima, nasjeckajte salatu, skuhajte jela naveliko.

Dodatne savjete za planiranje potražite ovdje.

2)  Birajte jednostavne recepte

Ako ste menadžer, činjenica je da većinu dana nećete imati vremena za komplicirana jela.

Zato preskočite recepte koji zahtijevaju mnogo sjeckanja, složene oblike obrade hrane i upotrebu previše posuđa. Jela koja se kuhaju u jednoj posudi poput variva, rižota ili jela iz woka znatno će vam smanjiti količinu posla. Jednako tako birajte jela koja ne zahtijevaju kuhanje ili ona čije pripremanje možete znatno ubrzati s pomoću kuhinjskih pomagala. Gusta juha iz blendera ili smoothie idealni su za to!

Iskoristite jednostavnost konzervirane i smrznute hrane. Grašak, grah, slanutak ili tuna gotova je hrana koju samo treba procijediti i ubaciti u jelo. Blitvu, špinat, brokulu ili šumsko voće kupite smrznuto. U nekim dućanima možete kupiti i već nasjeckano povrće poput mrkve ili luka!

3)  Inzistirajte na uravnoteženim obrocima

Vašem tijelu nisu dovoljne samo prazne kalorije.

Kad ste pod stresom i u stalnoj vremenskoj stisci, žudite za brzim i visokokaloričnim obrocima. To je uglavnom masna, visokoprerađena hrana siromašna nutrijentima. U tom je trenutku to učinkovito. No ako vam takva prehrana postane navika, dugoročno stvarate idealnu podlogu za razvoj bolesti.

Zato je potrebno izbaciti gazirana pića, cheeseburgere, pomfrit, kojekakve čokoladice i sličnu hranu. Barem u početku, dok ne naučite umjereno uživati u takvoj hrani. Da, znamo da je sve to vrlo ukusno, ali ništa od toga ne pomaže vam da bolje obavljate svoj posao. Nedostatak nutrijenata može vam samo otežati život!

Zato inzistirajte na obrocima koji su bogati povrćem, proteinima i ugljikohidratima. Nemojte zaboraviti uvrstiti zdrave masnoće. Tako ćete svojem tijelu pružiti sve nutrijente koji su mu nužni za optimalan rad. To za vas znači više energije, bolji san i još veći kapacitet za svladavanje izazova koji vas čekaju na putu do postavljenih ciljeva!

Više o zdravoj i uravnoteženoj prehrani saznajte ovdje.

4)  Jedite svjesno

Sjećate li se što ste jeli jučer?

Kad vam je glava vječno u poslu i uvijek nekamo žurite, obroci su vam samo usputna stvar. Ako jedete dok hodate ili vozite te ako radite dok ručate, to znači da ne pratite znakove koje vam šalje vaše tijelo. Nemate kontrolu nad svojom sitošću i unošenjem kalorija! Na taj je način vrlo lako pojesti previše, osobito ako se još uvijek oslanjate na brzu hranu. A to vas vodi do neželjenih kilograma i niza drugih problema.

Zato u vrijeme obroka zaista uzmite pauzu. Sklonite mobitel, ugasite notifikacije i poklopite laptop. Maknite se iz ureda. Promotrite jelo pred sobom, usredotočite se na okuse i teksture, slušajte što vam tijelo govori o sitosti. Odgovara li vam zaista hrana koju jedete? Budite svjesni i prisutni dok jedete – mogli biste se iznenaditi onime što ćete otkriti o sebi!

Budete li danas primijenili samo jedan savjet iz ovog članka, neka to bude ovaj. Svjesno jedenje postaje sve popularnije, i to ne bez razloga.

Uostalom, zaslužili ste pauzu. Uzmite je.

5)  Delegirajte ukućane i kolege

Delegiranje je jedna od najkorisnijih vještina koju menadžer može imati. Primijenite je i u prehrani!

Zamolite ukućane neka vam pomognu u pripremanju hrane i prepustite im kuhanje barem poneki dan u tjednu. Zamolite svoje asistente na poslu neka u blizini vašega radnog mjesta pronađu restoran u kojemu se priprema zdrava hrana i zatim takvu mogućnost užine ponudite cijelom timu!

Ako možete, platite nekomu da vam kuha zdrave obroke.

U svakom slučaju ne morate sami odlučivati i o prehrani. Uz malo kreativnosti i dobre volje možete smisliti kako da svoju zdravu prehranu barem katkad prepustite drugima.

Saznajte više o tome kako koristiti MultiSport

MULTISPORT U BROJEVIMA

1.500+

PODUZEĆA I INSTITUCIJA KORISTI NAŠE USLUGE

2018.

ULAZIMO NA HRVATSKO TRŽIŠTE

35.000+

ZADOVOLJNIH ZAPOSLENIKA KORISTI MULTISPORT KARTICU