X

Niskokaloričan ručak – salata s kvinojom i kozicama

Niskokaloričan ručak – salata s kvinojom i kozicama

Tražite li ideje za niskokaloričan ručak od kojega nećete ostati gladni? Ova salata s kvinojom i kozicama utažit će vašu glad i pomoći vam u mršavljenju!

Objavljeno 16 srpnja, 2022

Tražite li ideje za niskokaloričan ručak od kojega nećete ostati gladni? Ova salata s kvinojom i kozicama utažit će vašu glad i pomoći vam u mršavljenju!

U samo tristotinjak kalorija po porciji ovo jelo obiluje povrćem koje je važan izvor vitamina i minerala koji nas čine zdravima i punima energije, a pogodno je i za one koji izbjegavaju gluten.

Niskokaloričan ručak pun nutrijenata!

O kvinoji se često govori kao o žitarici jer se ona i upotrebljava upravo kao žitarica, no zapravo je pseudožitarica – riječ je o sjemenu biljke. Bogata je bjelančevinama, a posebna je i po tome što, za razliku od ostalih žitarica, sadržava svih 9 esencijalnih aminokiselina! Osim toga, dobar je izvor željeza, kalija, magnezija i vitamina skupine B. Ne sadržava gluten, pa je idealna namirnica za sve koji su preosjetljivi na nj.

Kozice su kao namirnica veoma nutritivne, a iznimno niskokalorične. Primjerice, 100 g kozica sadržava manje od 100 kalorija! Dobar su izvor proteina, a obiluju selenom, jodom i omega-3 masnim kiselinama. U njima ćete pronaći još više od 20 raznih vitamina, minerala i antioksidansa.

I kvinoja i kozice (ako ih kupite očišćene) vrlo su zahvalne namirnice za pripremu jer su zaista brzo gotove! Zato su idealne za dane kad nemate mnogo vremena za pripremu obroka.

Avokado je sastojak koji će se u ovom niskokaloričnom ručku pobrinuti za osjećaj sitosti! Bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima te osobito zdravim masnoćama. Baš je zato avokado odličan dodatak jelima – mnogim vitaminima trebaju masti da bi se mogli otopiti i da bi ih naše tijelo moglo apsorbirati. Doslovce pomaže našem tijelu da još bolje iskoristi svu hranjivost ovog obroka.

Čili i limeta ovoj će salati, kao dio dresinga, dati punoću i oštar okus. Dobar dresing duša je svake salate – zato svakako isprobajte ovu kombinaciju i zaboravite bezokusne salate jednom za svagda!

Svi navedeni sastojci čine ovaj niskokaloričan ručak ukusnim, hranjivim i zasitnim.

Ukupna količina koju ćete dobiti ovim receptom dovoljna je za dvije osobe, a može se i čuvati u hladnjaku za poslije.

Salata s kvinojom i kozicama

Sastojci za salatu:

  • 150 g očišćenih kozica
  • 2 češnja češnjaka
  • 50 g kvinoje
  • ½ svježeg krastavca
  • ½ avokada
  • 100 g cherry rajčice
  • 50 g matovilca

Sastojci za dresing:

  • 1 limeta
  • 1 mladi luk
  • 1 žlica maslinova ulja
  • ½ žličice meda
  • korijandar
  • čili

PRIPREMA

Kvinoju kratko isperite u hladnoj vodi pa kuhajte u manjoj zdjelici desetak minuta. Kad zrnca počnu izgledati kao da su se rastvorila, maknite je s vatre. Dobro procijedite.

Na maslinovu ulju kratko prodinstajte češnjak na srednje jakoj vatri. Pripazite da ne zagori! Dodajte kozice i pustite ih nekoliko minuta dok se ne skuhaju. Povremeno promiješajte. Kad se sve smekšaju i pobijele, izvadite ih i pustite da se ohlade.

Za to vrijeme pripremite dresing. Naribajte malo korice limete i iscijedite njezin sok. Mladi luk sitno nasjeckajte pa sve sastojke za dresing dobro izmiješajte.

Matovilac operite, a rajčicu, avokado i krastavac nasjeckajte na manje komadiće.

U većoj zdjeli dobro pomiješajte sve dosad pripremljene sastojke uključujući i dresing. Svakako kušajte ovaj niskokaloričan ručak prije posluživanja te dodajte sol ili papar ako je potrebno.

Dobar tek!

Saznajte više o tome kako koristiti MultiSport

MULTISPORT U BROJEVIMA

1.500+

PODUZEĆA I INSTITUCIJA KORISTI NAŠE USLUGE

2018.

ULAZIMO NA HRVATSKO TRŽIŠTE

35.000+

ZADOVOLJNIH ZAPOSLENIKA KORISTI MULTISPORT KARTICU